Selgus, millised koerad kõige enam kasside peale hulluvad

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: CATERS NEWS/Caters News Agency

Teadlased võtsid nõuks välja selgitada, kuidas aru saada, kas koer hakkab kassidega läbi saama või mitte.

Teadustööst saadav info on oluline näiteks varjupaikadele, kes koertele kodu otsivad, sest kui koer kassi elu põrguks teeb, väheneb võimalike kodude hulk, mille seast valida.

Ehkki on hulk võimalusi, kuidas varjupaigad saavad välja selgitada koera suhtumise teistesse koertesse ja ka inimestesse, siis teavet selles osas, kuidas kindlaks teha koera läbisaamine kassidega, on oluliselt vähem. Pole teada, mis on kassis sellist, millele koer reageerib, peale lihtsa fakti, et tegemist on kassiga.

The Bark toob välja hiljutise uuringu tulemused, mis näitavad, et katsealused koerad reageerisid rohkem kassidega seotud heliaistingutele kui nägemisaistingutele. Siiski ei ole katsel kasutatud stiimulid otseselt võrreldavad.

Näiteks nägemisaistingu testimiseks kasutasid teadlased elektroonilist liikuvat mänguasja, heliaistingu tekitamiseks lindistatud kassihääli ja lõhnaaistingu testimiseks kassi uriini. Uuringu tulemustel põhinevate tõsiste järelduste tegemist takistab asjaolu, et vaid heliaisting oli reaalne, mida koer elava kassi juuresoleku kogeb. Näiteks elava kassi lõhn on uuringul kasutatud kassiuriini lõhnast erinev.

Teadlased järeldasid, et koerad, kes olid varasemalt kassi rünnanud, olid heliaistingule palju tähelepanelikumad. Seega võib esmaste järelduste põhjal laias laastus väita, et see, kuidas koer kassi näugumisele reageerib, on indikaatoriks, mis näitab, kas koer hakkab kassidega läbi saama või mitte.

Ehkki uuring ei anna põhjapanevat tõde, on see lähtebaasiks edasistele teadusuuringutele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles