10 lahedat Eesti loomaparki, mida perega külastada

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Suvi pole enam mägede taga ning varsti on aeg hakata pidama puhkuseplaane. Miks mitte teha ring peale kaunistele paikadele kodumaal ning külastada toredaid loomaparke.

Viimasel ajal on Eestis loomaparke jõudsalt juurde tekkinud ning lisaks traditsioonilistele koduloomadele on huvilistel võimalik tutvuda ka eksootiliste loomade ja lindudega, keda seni võis näha vaid loomaaias.

Nurmenuku talu- ja puhkekeskuses leiavad tegevust igas vanuses pereliikmed. Võimalik on tutvuda ponide, lammaste, kitsede, minisigade, paabulindude, hanede ja mitut liiki kanadega. Nurmenuku talus tegeldakse ka suurte ja kaunite eesti raskeveohobuste kasvatamise ja aretamisega ning huvilistele teevad hobused ka lustisõitu. Pere kõige väiksematele liikmed saavad sõita karussellil, lasta liugu suurelt hüppelinnalt või hüpata batuudil. Puhkekeskus ootab külastajaid iga päev.

Polli loomaaed asub Tuhala nõiakaevu naabruses. Loomaaias on teiste loomade seas kodu leidnud ka Audru rebasefarmis aretatud kuldrebane. Eksootikat pakuvad emud, faasanid ja jaanalinnud. Suvehooajal on loomaaed avatud iga päev, talveperioodil nädalavahetustel.

Kallaste talu loomapargis elavad lisaks tavalistele taluloomadele ka Kameruni kitsed, kes on äärmiselt sõbralikud, kui neile porgandeid või leivakoorukesi pakkuda. Territooriumi ümbritsevas metsas võib silmata huvitavaid linde ja metsloomi.

Alaveski loomapark tegutseb alates 2007. aastast. Lisaks meedias kõneainet pakkunud karudele võib pargis näha hunte, ilveseid, metssigu, kabehirvi, põtru, lambaid, küülikuid, oravaid, nugiseid, kährikuid ja sinirebast. Loomapark on avatud aastaringselt.

Võsu talu küüliku- ja kitsekasvatus asub Järvamaal Ambla vallas Sääskülas. Kohapeal saab näha viit tõugu küülikuid, nende hulgas Saksa liblikküülik, California küülik ja kõige levinuma kääbusküüliku tõu esindaja – lõvilakk-küülik.

Muhu jaanalinnufarmis on võimalus sööta käe pealt emu ja jaanalindu. See on ka ainus koht Eestis, kus on võimalik tutvuda Aafrika sebrade ja Austraalia suurte punakängurudega Farmis on sündinud kolmel järjestikusel aastal ka albiinokängurud. 15. maist 15. septembrini on farm avatud iga päev.

Konju mõisa talu kitsefarmis elavad kitsed, alpakad, hobused, lambad, haned, kitsetalled, vasikad ja küülikud. Farmis saab joosta koos kitsetalledega, kuulda, kuidas alpakad inimesi ravitsevad ja kuidas näeb välja farmi igapäevaelu. Külastussoovist tuleks varem teada anda.

Elistvere loomapargis saab näha peamiselt Eesti metsades elavaid loomi võimalikult looduslikus keskkonnas. Algselt emata jäänud ja viga saanud loomade peavarjuks loodud Elistvere loomapark on nüüdseks saanud koduks nende loomade järglastele ning ka teistest loomaparkidest ja -aedadest vahetamise teel saadud asukatele.

Näha saab Euroopa piisonit, põtra, põhjapõtra, metskitse, kabehirve, pruunkaru, ilvest, rebast, kährikkoera, harilikku oravat, metsnugist, tuhkrut ja halljänest. Siseruumides võib tutvuda merisigade, deegude, hamstrite, liivahiirte, laborirottide, tšintšiljade ja laborihiirtega. Loomapargi asukatele saab külla sõita iga päev.

Hobuvärava talu asub Lääne-Virumaal Mallas ning annab võimaluse näha Shetlandi ponisid, Bretooni minilambaid, Kameruni kitsi, Vietnami rippkõhtsigu. Lindudest on Hobuvärava talus kodupaiga leidnud kanalised, faasanid, tuvid, vutid, papagoid ja amadiinid. Talu on avatud 24. aprillist kuni 31. oktoobrini kolmapäevast pühapäevani kella 10–18.

Alpakafarmis, mis asub Pärnumaal Are vallas, on võimalik lähemalt tuttavaks saada Lõuna-Ameerika kameliidide alpakadega. Lisaks on võimalik sõbruneda Kameruni kääbuskitsedega, Ouessanti minilammastega ja näha Angoora küülikuid. Külastusaeg on vaja eelnevalt kokku leppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles