Kas tõesti koduaia hävitajad? Levinud müüdid muttide kohta

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mutt
Mutt Foto: PHILIPPE HUGUEN/AFP

Peenardele ja murule mullakuhilate tegemine ning maapinna all kulgevate käikude kaevandamine on teinud muttidest rohenäppude vaenlased. Halb maine on põhjustanud aga ka nii mõnegi nende loomade kohta käiva müüdi.

Enne kui mutte needma hakata ja plaanida nad aiast viimseni hävitada, tasub tutvuda nende loomakeste elu-oluga lähemalt. Portaal Hobbyfarms toob välja kolm muttidega seotud peamist müüti.

Esimene müüt: mutid on nägemisvõimetud närilised

Erinevalt närilistest ei ole muttidel vajadust ega tungi pidevalt hambaid kulutada. Kui näriliste, näiteks küülikute või hiirte hambad on lameda otsaga, siis muttide ogasarnased hambad on kohastunud maa-aluseks eluks.

Muttide silmi katab õhuke nahakiht, mille eesmärk on takistada mulla sattumist silma. Silmade abil näevad mutid valgust, kujutisi ja liikumist. Ka looma kõrvad on kaetud nahakurdudega ja kõrvalestad puuduvad. Sellele vaatamata on muttidel kuulmine väga hea, sest hääle edasikandumist mullas tajub mutt kehaga.

Teine müüt: mutid toituvad taimede juurtest

Ainus põhjus, miks mutid taimede juurte vastu huvi tunnevad, on juurte vahel elavad ussikesed ja putukavastsed. Muttidel on hea isu ja ja nad võivad süüa päevas oma kehakaalust kaks korda rohkem.

See osa toidust, mida mutt nahka pista ei jaksa, hoiustatakse spetsiaalses urus. Selleks, et ussikesed paigal püsiksid, ent säiliksid värskena, halvavad mutid nende liikumise pea otsast hammustamisega.

Kolmas müüt: käikude rajamiseks peab mutte olema palju  

Kuhilad võivad jätta mulje, et aias on tegutsemas suurem hulk mutte. Tegelikult võib aias elada kolm kuni viis töökat loomakest, kes käikude süsteemi rajamisega suurepäraselt hakkama saavad. Maapinna alla kaevatud tunnelid on liikumiseks, sügavamad urud täidavad aga pesa otstarvet.

Üldiselt on mutid üksindust armastavad loomad, kes saavad liigikaaslastega kokku paaritumise ajal ning poegade kasvatamiseks.

Mutt on kasulik, kuna taimede juured ulatuvad tema rajatud käikudesse ja käikude kaudu saavad õhku pinnase sügavamad kihid. Kobestatud mutimullahunnikutes idanevad hästi puude ja põõsaste seemned.

Veel põnevat lugemist: 14 fakti elevantidest, millega kaaslasi üllatada

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles