Pildid ja videod: need on maailma kõige haruldasemad loomad

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amuuri leopard.
Amuuri leopard. Foto: Valery Matytsin/TASS/Scanpix

Fotograaf Joel Sartore hoolitseb selle eest, et loomad, kes on väljasuremise ohus ja keda pole enam maailmas kuigi palju alles, fotodele jäädvustuksid. National Geographic tõi koostöös Sartore'iga näha mõne looma, kes kuulub hetkel maailma haruldasemate hulka.

Amuuri leopard

Amuuri leopard on üks ohustatumaid kaslasi maailmas. 2007. aasta loendus näitas, et looduses oli kõigest 14–20 täiskasvanut ja 5–6 leopardipoega. 

Moskva loomaaias elav Amuuri leopard. Natalia Seliverstova/Sputnik/Scanpix
Moskva loomaaias elav Amuuri leopard. Natalia Seliverstova/Sputnik/Scanpix Foto: Natalia Seliverstova/Sputnik

Sumatra ninasarvik

Neid loomi on looduses hinnanguliselt kuni 275 tükki. Nagu teisedki ninasarvikute liigid, on ka Sumatra ninasarvikud suuresti surnud salaküttide tõttu, kes tapavad ninasarvikuid nende sarve pärast.

Benn Bryant/AP/Scanpix
Benn Bryant/AP/Scanpix Foto: Benn Bryant/AP

Lääne-tasandikugorilla

Gorillade kodumaaks on Aafrika, kuid alates 1980. aastatest tehtud uuringud on näidanud gorillade arvu pidevat langust. Eksperdid on arvamusel, et oma osa on selles ka Ebola viiruse levikul.

Ohio osariigis Columbuses asuva loomaaia gorilla oma puuris. John Minchillo/AP/Scanpix
Ohio osariigis Columbuses asuva loomaaia gorilla oma puuris. John Minchillo/AP/Scanpix Foto: John Minchillo/AP

Mägi-kääbusopossum

See on ainus imetaja Austraalias, kel elab mägistes paikades. Kahjuks on nende pisikeste tegelaste kodusid hävitatud ehitusprojektide tõttu.

Filipiinide krokodill

Filipiinide krokodill on suhteliselt väike magevee krokodill. Isased kasvavad kuni kolme meetri pikkuseks, emased on lühemad. Nende krokodillide paljud endised elukohad on tänaseks riisipõllud, lisaks sellele on nende arvu vähendanud ka jahipidamine.

Noor Filipiinide krokodill ujub Saksamaal Kölni loomaaia basseinis. FEDERICO GAMBARINI/AFP/Scanpix
Noor Filipiinide krokodill ujub Saksamaal Kölni loomaaia basseinis. FEDERICO GAMBARINI/AFP/Scanpix Foto: FEDERICO GAMBARINI/AFP

Sumatra organgutan

Sumatra orangutanid elavad peaaegu ainult Indoneesias Sumatra saarel. Need loomad armastavad elada puude otsas, ent kuna saarel on üsna palju metsa maha võetud, on ka elupaiku vähemaks jäänud. Nende loomade arv on viimase 75 aastaga vähenenud 80 protsenti.

Austraalias Perthi loomaaias elav orangutan. HANDOUT/REUTERS/Scanpix
Austraalias Perthi loomaaias elav orangutan. HANDOUT/REUTERS/Scanpix Foto: HANDOUT/REUTERS

Mustasilmne puukonn

Need vahvad konnad elavad peamiselt Mehhikos ja Lõuna-Ameerikas, kuid elupaikade hävituse ning seenhaiguse leviku tõttu on nende arv oluliselt vähenenud.

Valge antiloop

Teadlased arvavad, et neid loomi on looduses alles umbes 300 isendit. Nende arv on kahanenud jahipidamise, põua ja isegi turismiharu laienemise tõttu. Varem võis neid leida Aafrika eri osadest, kuid nüüd on neid alles vaid Nigeris. 

Foto: Wikimedia Commons
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles