Õnnemündid tapsid haruldase merikilpkonna

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omsin pärast esimest operatsiooni ja tema maost eemaldatud mündid.
Omsin pärast esimest operatsiooni ja tema maost eemaldatud mündid. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/Scanpix

Inimestele meeldib vahel tiikidesse ja dekoratiivsetesse basseinidesse münte visata, kuna usutakse, et see toob õnne ja edukust. Tais visati münte sageli ühe haruldase rohelise merikilpkonna tiiki, mille tulemusel neelas kilpkonn alla koguni 915 münti.

25-aastane merikilpkonn Omsin neelas aastate jooksul alla 915 münti, mis kaalusid kokku ligi viis kilogrammi. Omsini tervislik seisund pälvis hiljuti tähelepanu, kuna märgati, et kilpkonn oli muutunud väga loiuks. Ta toimetati loomakliinikusse, kus neli tundi kestnud operatsiooni käigus eemaldati tema kõhust mündid, mõni neist oli juba rooste läinud, kirjutab National Geographic.

Pärast operatsiooni tundus, et kilpkonnal läheb hästi, kuid talle oleks tulnud teha veel üks operatsioon, kuna Omsini siseelundid olid kõvasti vigastada saanud. Kahjuks ei pidanud eakas kilpkonn vastu ja suri.

Dr Nantarika Chansue, kes juhtis müntide eemaldamise operatsiooni, ütles, et Omsini lugu võiks olla õpetuseks neile, kes ekslikult usuvad, et müntide loopimine elusloomade tiikidesse toob õnne. «See ainult vigastab loomi,» ütles Chansue.

Merikilpkonnad neelavad tihtilugu alla prahti ja mittesöödavaid esemeid, mis meenutavad neile saaki. Sel teemal tehtud uuring näitas, et Austraalia ranniku lähistel elavad merikilpkonnad neelavad sageli alla plasti, kuna see meenutab millimallikaid. Eakamad merikilpkonnad eelistavad tavaliselt süüa taimi, noored toituvad vetikatest ja koorikloomadest.

Rohelised merikilpkonnad, kes võivad elada kuni saja-aastaseks, on väljasuremisohus. Peamiselt surevad need haruldased tegelased inimkäe läbi – näiteks mõnes Aasia riigis usutakse, et merikilpkonna tükkide abil saab tervist parandada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles