Maran: Tallinna loomaaia ninasarvikuid tuleb ohu eest kaitsta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna loomaaia ninasarvikud Kigoma ja Kibibi.
Tallinna loomaaia ninasarvikud Kigoma ja Kibibi. Foto: Signe Kalgan / Tallinna loomaaed

Tallinna loomaaia direktori Tiit Marani sõnul on alati risk, et alternatiivravitsejate mahitatud kurjategijad võivad loomaaia ninasarvikuid ohustada ning nende turvalisuse tagamiseks on loomaaias kasutusel hulk meetmeid.

«Loomaaias liiguvad ööpäevaringselt patrullid ja on videovalve ning me ei jäta kunagi ninasarvikuid ööseks välja,» ütles Maran reedel BNSile, viidates äsja Pariisi lähistel asuvas Thoiry loomaaias salaküttide tapetud ninasarvikule.

Teisipäeva öösel tapsid salakütid Thoiry loomaaias noore laimokk-ninasarviku ja saagisid temalt sarve, mida alternatiivravi pakkujad kasutavad igasuguste väidetavalt tervistavate ainete valmistamiseks ja mille kilo hind mustal turul on 50 000 eurot. Sarvevargusi on Euroopas olnud varemgi, kuid esmakordselt tapeti sarve saamise nimel loomaaialoom. Varasemalt on sarvi varastatud muuseumidest.

«Ohtu ninasarvikutele on Euroopa loomaaedade assotsiatsioon juba tükk aega tunnetanud,» sõnas Maran. «Ninasarviku sarve hind on illegaalsel loodusväärtustega kaubitsemise turul ju kolossaalne ning näiteks Aafrika ninasarvikud on alternatiivravitsejate ja salaküttide tõttu taas väljasuremise äärel.»

Tallinna loomaaias elab kaks Aafrika teravmokk-ninasarvikut, Kigoma ja Kibibi.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles