Miks koerad saba taga ajavad?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miks juhtub vahel nii, et koer hakkab mänguhoos oma saba taga ajama? Koeraomanik ju mõistab, et see on üsna jabur tegevus ja võib-olla teab ka koer ise, et tal ilmselt ei õnnestu saba kätte saada, ent ta teeb seda sellegipoolest.

Koer võib oma saba taga ajada mitmel erineval põhjusel. Petful tõi välja neli võimalikku selgitust:

  1. Koeral on igav.
  2. Koeral võivad olla kirbud, nahaärritus või muu terviseprobleem.
  3. Koeral võib olla obsessiiv-kompulsiivne häire. See on võrreldav inimestega, kes kannatavad sundmõtete all ja näiteks koristavad seetõttu väga palju.
  4. Võib-olla võeti koer liiga noorelt ära oma ema juurest ja see paneb teda sel viisil käituma.

Teadlased on kindlaks teinud, et saba tagaajamine saab tavaliselt alguse kutsikaeas ja seda esineb rohkem koertel, kel on olnud raske lapsepõlv. Samuti on uuringud näidanud, et koerad, kellele antakse korralikku toitu ja toidulisandeid, ajavad oma saba vähem taga.

Enamasti lõpetab koer oma saba tagaajamise siis, kui ta saab vanemaks, kuid mõni täiskasvanud koer käitub samamoodi ka hilisemas elus. Vahel teevad nad seda tähelepanu nimel, vahel lihtsalt ajaviiteks. Kuigi see tegevus võib koera lõbustada, tasuks siiski koera tähelepanu mujale juhtida, et ta mängiks pigem palli või muu leluga, mida saab samuti taga ajada.

Kui koera käitumine valmistab sulle muret, pea nõu loomaarstiga. Kui koer on hakanud oma saba rohkem sügama ja närima, siis võib põhjuseks olla nahaärritus või muu tervisemure, millega tuleks loomaarsti juurde minna. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles