Pildid: Hiina tiigripargis vaevlevad loomad tugevas ülekaalus (1)

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaaluline tiiger.
Ülekaaluline tiiger. Foto: Environmental Investigation Agency Facebook

Pildid tiigritest on levinud kiiresti üle maailma. Loomad ei paista lihtsalt armsalt ümmargused, vaid ilmselgelt ülekaalus.

Paljud meediakanalid jagavad neid pilte kui midagi armast ja naljakat, kuid tegelikult on fondi Vabana Sündinud (Born Free Foundation) kaasdirektor Chris Draperi sõnul asi väga tõsine, kirjutas The Dodo. «Praegu tundub, et tiigrid ongi paksuks söödetud selleks, et nalja saaks. Kogu selle asja taga olev tõsine probleem on aga inimeste jaoks teisejärguline,» ütles ta.

Tegelikult on Hiinas Harbini linnas tehtud Siberi tiigrite pargi piltide taga mitu probleemi. Kõige ilmselgem neist on see, et tiigreid söödetakse liiga palju ja see omakorda toob endaga kaasa uusi probleeme. «Ma pole kunagi näinud nii jõhkralt üle söödetud tiigreid. Kui see ei too kaasa kohest tervisehäda, siis piirab nende suur keha igatahes liikumist ja mõjub aja jooksul rängalt luudele ning liigestele, piirates niimoodi liikumist,» selgitas ta.

Loomadel on keeruline omavahel suhelda, nad lähevad stressi ja see mõjub juba nende psühholoogiale - samamoodi nagu ülekaalus inimeste puhul juhtub.

Ülekaaluline tiiger.
Ülekaaluline tiiger. Foto: Faro Animal Facebook

Tuleb välja, et enamiku toitmisest teevad ära pargi külastajad, nad isegi toovad tiigritele elus kanu. «Kui see asutus lubab külastajatel anda tiigritele elus toitu, osta kana ja visata selle loomade ette, siis on tegu väga ebaeetilise ning julma käitumisega,» ütles Draper. «Ma ei tea, kas antud kohas on nii tehtud, aga mõnes Hiina pargis kindlasti. See tõmbab külastajaid ligi ja alati pole tegu kanade ette söötmisega vaid ka kitsede ja vasikatega.»

Kehvad elutingimused

Fondi kaasdirektor muretseb ka muu pärast, näiteks loomade elamistingimused. «Piltidel, mida ma näinud olen elab suur hulk tiigreid ühes koos, mis on väga ebatavaline, sest nad on harjunud elama pigem üksikult,» lisas ta. «Nende koos hoidmine tekitab üsna stressirikka õhkkonna.» Samuti pole nii kitsastes oludes võimalik korralikult ringi joosta ja trenni teha, mis takistab veelgi ülekaalust lahti saamist.

Kitsad elamistingimused.
Kitsad elamistingimused. Foto: Yuqiong Zhou Facebook

Võttes tiigritelt ära võimaluse oma sööki korralikult jahtida, nagu nad looduses teevad, on juba alguses tõenäoline, et lihased ei arene päris loomupäraselt ja rasva koguneb rohkem. «See on nagu tugitoolisportlase sündroom,» ütles Draper.

Antud tiigripark pole ainus Hiina asutus, mis halva loomade kohtlemisega silma on paistnud. Jaanuaris avaldati näiteks video, kuidas tsirkuses tõmmati tiiger laua pealt alla, et inimesed saaksid tema peal istuda ja pilte teha. Hiina loomaaias jäid esinejad aga karu julma järelvedamisega vahele.

Aga enne veel, kui kõik hakkavad näpuga Hiina poole näitama, ütles Draper, et paljud teised riigid teevad samasuguseid asju. «See on rahvusvaheline probleem. Ma võin minna kas Põhja-Ameerika või Euroopa loomaaedadesse ja leida samasugust käitumist - võib-olla küll mitte sama julma, kuid kindlasti ülesöödetud kaslasi või elevante,» oletas mees.

Draper loodab, et inimeste viha sunnib parki oma tiigreid paremini kohtlema. «Nad peavad sellele lõpu tegema ja küsima asjalikku nõu mõnelt toitumisteadlaselt, kuidas loomad taas normaalseks saaks,» ütles ta. «Külalised, nii seal kui mujal loomaparkides, peaksid aga mõtlema, mis on meelelahutuse hind ja väärtus, kas tõesti ülesöödetud tiigreid on tore vaadata? See peaks tekitama ei muud, kui kahetsust.»

Ülekaaluline tiiger.
Ülekaaluline tiiger. Foto: AsiaWire
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles