Miks on kassid öösiti nii aktiivsed?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled märganud, et sinul ja su kassil on võrdlemisi erinev graafik? Sulle võib tunduda, et kass ajab sind keset ööd üles, kuid tegelikult on tegemist varajase hommikutunniga, mis on paljude kasside lemmikaeg.

Kassid on kõige aktiivsemad varahommikul ja hilisõhtul. Õhtusel ajal ei pruugi kiisu tegemised sind häirida, kuna ilmselt oled veel ärkvel, aga see, kui kass sind varahommikul mängimise või millegi muuga üles ajab, ei pruugi sugugi tore olla, kirjutab iHeartCats.

Usutakse, et kassid eelistavad hämarat aega seetõttu, et ka nende esivanemad käitusid samamoodi ja olid aktiivsed ajal, mil teised suured kiskjad magasid. Aga kassiomanik saab lemmiku unerežiimi mõjutada nii, et kass magaks samal ajal kui inimesed.

Tõenäoliselt on paljude kodukasside päevane graafik selline, et sel ajal, kui omanikud on tööl, kiisud magavad. Isegi, kui nad tahaksid mängida või jahti pidada, ei saa nad üksinda olles seda teha, seega on kõige lihtsam pikutada. See aga tähendab, et õhtul on kassil energiat üle ja seda tuleks kuidagi kulutada. 

Pööra oma kiisule õhtul tähelepanu ja ürita leida tegevusi, mis stimuleeriks tema aju ning mõjuks hästi ka füüsilisele tervisele. Loomapoodides on küllalt mänguasju, ent võid põneva lelu ka ise valmistada. Leia viise, kuidas kass saaks energiat kulutada ja end ära väsitada. Mängimine teeb kiisu õnnelikuks ning õnnelik ja rahulolev kass magab öösel pikemalt.

Pärast mänguaega võiks kiisule süüa pakkuda, sest kui kass muutub öösel näljaseks, võib ta sind äratama tulla. Ära kunagi premeeri kassi selle eest, et ta sind üles ajab. Ära pane talle kaussi süüa, sest muidu ta arvab, et peabki nii käituma ja äratabki sind väga vara. 

Mõistlik oleks konsulteerida ka loomaarstiga, sest vahel võib looma häirida mõni tervisemure, mistõttu ta üritab öösel su tähelepanu saada. On täheldatud, et vanemaealised kassid, kel esineb dementsust, neeruhaigusi ja kilpnäärme probleeme, muutuvad öösiti aktiivsemaks. Kui märkad kassi käitumises muutusi, võta ühendust veterinaariga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles