Teadlastel vastus olemas: miks on koerad omanike moodi?

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Svetlana Mandrikova / PantherMedia / Scanpix

Austria uurijad on avastanud, et koerad peegeldavad omanike negatiivseid jooni, näiteks ärevust või negatiivsust. Samas koerad, kes on lõõgastunud ja rahulikud, kannavad need omadused ka inimestele edasi.

Sellele järeldusele jõudsid teadlased pärast rohkem kui saja koera ja inimese jälgimist. Muu hulgas mõõdeti ka nende südamelööke ning reageerimist stressoritele ja ohule. Stressihormooni kortisooli taseme mõõtmiseks võeti süljeproove.

Seejärel hinnati omanike iseloomu viie peamise iseloomutunnuse järgi: neurootilisus, ekstravertsus, avatus kogemustele, leplikkus, kohusetunne. Koerte iseloomu hinnati küsimustiku alusel.

Uuringut juhtis Viini ülikooli teadlane, dr Iris Schoberl, kes kinnitas, et nii omanikud kui ka koerad mõjutavad teineteist selles osas, kuidas nad stressiolukorras hakkama saavad, inimene aga mõjutab koera rohkem kui vastupidi, kirjutab BBC. Schoberl sõnas, et koer peegeldab omaniku emotsionaalset seisundit.

Koerad on inimeste kõrval elanud rohkem kui 30 000 aastat ning tõendid näitavad, et koerad oskavad lugeda inimeste emotsioone ning oma käitumist vastavalt kohandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles