Haruldased kaadrid: väljasuremisohus pärdikud püüti filmilindile

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader teadlaste varjatud kaamerate lindistusest
Kaader teadlaste varjatud kaamerate lindistusest Foto: Youtube / Kuvatõmmis

Tänu peidetud kaameratele avastasid teadlased Kongost uue populatsiooni triibusahvide perekonda kuuluvaid Dryase pärdikuid (Cercopithecus Dryas). Neid on peetud seni praktiliselt väljasurnuks.

Florida Atlantic ülikool andis teada, et nende väliuuringutel olev meeskond leidis ühe kohaliku jahimehe abiga Lomami rahvuspargi piiri lähistelt kõigepealt surnud ahvi. Tegemist on esimeste Ühendriikide teadlastega, kes selles Kongo Rahvavabariigis asuvas rahvuspargis üldse uurimistööd teeb.

Pärast ahvi leidmist tegid teadlased kindlaks, et tegemist on tõesti Dryase ahviga, keda kohalikud nimetavad Inokoks. Esmakordselt avastati nad 1932. aastal. Pärdikuid peeti väljasuremisohus olevaks, kuna nende populatsioon oli imeväike ning samuti on ohuks salakütid. Teadlased on aastakümneid tahtnud ahvide kohta rohkem teada saada, kuid tänu nende tabamatule loomusele on see olnud peaaegu võimatu, kirjutab Mother Nature Network.

Pärdikud on umbes kassisuurused ning neid on väga raske märgata. Teadlased kinnitasid puude külge varjatud kaamerad ning nii õnnestuski neil need haruldased kaadrid salvestada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles