Neli põnevat fakti kassi vurrude kohta

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi teame, et kassid kasutavad oma vurre kogu aeg, ei pööra me kiisu vurrudele just kuigi palju tähelepanu. Tegelikult on vurrud kassile palju olulisemad, kui oskad aimata.

Kassisõprade portaal iHeartCats tõi välja neli põnevat fakti kiisu vurrude kohta.

1. Vurrud aitavad kassil ümbrust tajuda

Vurrud on äärmiselt tundlikud ja võimaldavad kassil enda ümbrust paremini tajuda. Vurrude abil saab kass kindlaks teha, kas ta mahub mõnest avausest läbi või kui midagi jääb tema teele ette. See on võrreldav näiteks käte ette sirutamisega pimedas ruumis – käte abil saad tajuda, kas miski on su tee peal ees või mitte. Muide, vurrud pole kassidel ainult põskede küljes, mõned vurrud paiknevad ka käppade küljes. Nende abil on kassil kergem saaki püüda. Kassid ei näe lähedale kuigi hästi ja vurrude abil saavad nad tuvastada, kas püütud saak on veel elus või mitte. Kassi vurrud tajuvad liikumist ja see aitab kiisul otsustada, mis võiks olla järgmine samm. Kassil on ka silmade kohal vurrud, mille eesmärgiks on kiisu silmi kaitsta. Nende abil tajub kass, kui miski tema näole läheneb – ja saab silmad sulgeda.

2. Vurrud on äärmiselt tundlikud

Vurrud tajuvad vibratsioone ja isegi kõige väiksemaid õhuliikumisi, mis annab kassile märku, et keegi liigub kuskil läheduses. Vurrud kinnituvad palju sügavamale kui tavalised karvad ning puutuvad kokku tundlike nahakudede ja närvidega. 

3. Vurrusid ei pea puhastama

Vurrusid ei pea kääridega piirama ja neid ei tohiks kunagi ära lõigata ega välja tõmmata. Kass vajab vurrusid, elu ilma nendeta oleks tema jaoks palju keerulisem. Vahel kukub mõni vurrukarv ise ära ja selle asemele kasvab uus. Pea meeles, et kass kasutab oma vurrusid iga päev, seega ka kõige väiksem muutus võib teda segadusse ajada.

4. Vurrud on kassi karvkatte moodi

Kiisu vurrud on tihtilugu samasugused nagu tema karvkate. Näiteks krussis kasukaga kiisude vurrud on samuti krussis. Süsimustadel kassidel on musta värvi vurrud. Karvututel kassidel polegi vurrusid. Nagu inimestel, nii muudab ka kasside karvkate vananedes värvi ja võib muutuda hallikamaks. Seetõttu võib ka vurrude värvitoon muutuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles