Haige looma tagantjärele kindlustamine võib kaasa tuua kriminaalmenetluse

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kindlustusfirmade teatel soovivad loomaomanikud sageli ravikulude katmiseks oma lemmikuid kindlustada pärast õnnetust või haigestumist, kuid taoline käitumine võib kaasa tuua hoopis kahtlustuse kindlustuspettuses.

Haige lemmiklooma raviarved võivad teatavasti paisuda üsna suureks ja nende tasumine võib loomaomanikul üle jõu käia. Lemmikloomakindlustus võib raviarvete tasumisel abiks olla, aga kindlustus peab olema tehtud enne looma haigestumist.

If Kindlustuse uurijad on jaanuarikuus avastanud juba kümme lemmikloomakindlustusega seotud kelmust. Enamasti on tegemist olnud tervisehäda ilmnedes tagantjärele sõlmitud lepinguga, ent see on kindlustuspettus, mis võib kaasa tuua kriminaalmenetluse. Keskmine kahjusumma kelmuste puhul jääb 300–400 euro piiresse. 

«Analüüsime selliseid olukordi juhtumipõhiselt ning loomulikult andestame paljudele lootuses, et enam nii ei tehta. Kuid igal juhul on kindlustuskelmus tõsine teema ning kindlustusseltsina peame kaitsma oma ausaid kliente, kuna lõppkokkuvõttes maksavad kelmide tekitatud kahjud kinni just nemad,» sõnas Ifi kindlustusuurijate osakonna juht Arvi Rohuniit.

ERGO Kindlustusel on samuti sagedasti ette tulnud olukordi, kus lemmikut soovitakse kindlustada alles siis, kui loom on juba haigeks jäänud. Loomaomanikud loodavad saada juba haigestunud looma edasistele ravikuludele katet. «Kahjuks juba olemasolevate haiguste ravi osas me aidata ei saa,» sõnas ERGO varakahjude grupi juht Erko Makienko. «Teeme tihedalt koostööd loomakliinikutega ja sellised juhtumid tulevad kiiresti välja.»

Karistusseadustiku paragrahvi 212 järgi võib kindlustuskelmuse eest karistada rahatrahvi või kuni viieaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles