Miks koer omaniku nägu limpsib ja teisi lemmikloomade veidraid käitumisviise

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas vahel on juhtunud nii, et kiisu kergendab end sinu voodis, ent sul pole aimugi, mis on selle põhjuseks? Võib-olla saad kassi peale pahaseks, kuna sulle tundub, et ta on sinu peale kuri. Tegelikult on asi hoopis milleski muus.

National Geographic uuris ekspertidelt, milliseid lemmikloomade käitumismustreid kipuvad loomaomanikud tihtilugu valesti mõistma. Siin on mõni näide.

1. Kassid märgistavad territooriumit lõhnade abil ja vahel poetavad mõnda kohta väljaheiteid. Lisaks territooriumi märgistamisele võib kass end vales kohas kergendada ka siis, kui ta on ärevil või närvis, näiteks kui omanik on reisile läinud ja kassi üksi jätnud. Ekspertidel sõnul ei tasu arvata, et selle taga on kurjad mõtted. «Ma tahan omaniku lähedal olla, aga füüsiliselt ei saa ma seda teha, seega segame lõhnad kokku,» selgitas looma loogikat Nick Dodman, kes on loomade käitumisest raamatu kirjutanud.

2. Kassid pole ainsad, kes võivad omanikele «kingitusi» teha. «Paljud linnud käituvad nii, justkui nad oksendaksid omaniku peale,» rääkis loomade käitumise ekspert Zach Olson. Linnu peale ei tasu pahaseks saada, sest tegelikult oksendavad linnud toitu välja siis, kui soovivad poegi toita või võimaliku kaaslasega flirtida, seega sel moel väljendab lind lihtsalt oma kiindumust.

3. Küülikud ja jänesed on saakloomad ning seda ei unusta need vahvad tegelased isegi siis, kui elavad turvaliselt inimese kodus. Küülikud ehmuvad üsna kergesti, neid võib hirmutada näiteks kassi või koera lõhn, loomaarstile minek ja vahel ka sülle võtmine. Sellisel juhul võib küülik kangestuda ja «mängida surnut» nagu opossum. 

4. Võib-olla oled näinud internetis pilte «naeratavatest» koertest. Nick Dodman sõnas, et kui koera suunurgad on ülespoole tõstetud (ja esihamba paistavad välja), siis tegelikult viitab see agressiivsusele. Kuna aga taoline «naeratus» on paljude arvates armas, siis koera kiidetakse ja tõenäoliselt teeb koer seda ka edaspidi.

5. Kui koer limpsab keelega üle inimese näo, arvatakse sageli, et koer väljendab sellega kiindumust. Dodmani sõnul võib see tõesti väljendada kiindumust või allumist. Tihtilugu ütlevad koeraomanikud, et koer teeb sel viisil neile musi, ent Dodman kinnitas, et koer ei näe seda nii, kuna kaks koera ei musita omavahel sugugi samamoodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles