Milline muusika rahustab närvilist koera?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui paned kodus muusika mängima, kas mõtled sellele, millist muusikat eelistaks su koer? Kui koer on närviline ja soovid teda rahustada, siis võiks talle lasta reggae't või kergemat rokki.

Glasgow ülikooli teadlased korraldasid uuringu, et kindlaks teha, kuidas reageerivad koerad erinevatele muusikastiilidele. Uuringus osalesid varjupaikade koerad. Koertele lasti Spotify vahendusel kõikvõimalikke muusikapalu, muu hulgas klassikalist muusikat, reggae't, kergemat rokki, popmuusikat jne, kirjutab Mother Nature Network.

Iga muusikapala ajal jälgisid teadlased koerte südametööd ja stressihormooni kortisooli taset, et selgeks teha, kui suurt stressi koerad parajasti kogevad. Samuti märgiti üles see, kas koerad lamasid rahulikult või hakkasid muusika peale haukuma.

Teadlased märkasid, et koerad olid üldiselt rahulikumad siis, kui muusika mängis. Koerad eelistasid muusikat kuulata pigem lamades kui seistes, ja selgus, et muusikažanridest meeldisid koertele kõige rohkem reggae ning kerge rokk.

Uuringu üks autoritest, professor Neil Evans sõnas, et koerad reageerisid muusikale üldiselt erinevalt. Evans ütles, et täpselt nagu inimesed, nii kipuvad ka erinevad koerad eelistama erinevat muusikat. 

Uuring tõestas, et varjupaikades, kus koerad on tihtilugu hirmul ja närvilised, võiks kogu aeg muusika mängida. Evansi sõnul võivad koerad rohkem haukuda ja halvasti käituda, kui nad kogevad stressi ning on närvilised. Oluline on siinkohal märkida, et haukuvad koerad ei vaikinud, kui muusika mängima hakkas, aga paljud vaikinud koerad tõstsid häält, kui muusikapala lõppes. 

Evans märkis, et varjupaika külastades kipuvad inimesed eelistama rahulikke ja rõõmsaid koeri, mistõttu on äärmiselt oluline see, et varjupaik muudaks koera elu võimalikult heaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles