Kui vana on su koer tegelikult?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Arvatakse, et kui koer on inimaastates üheaastane, siis koera-aastates tähendab see, et ta on seitsmeaastane. Tegelikkuses vananevad kõik koerad eri kiirusel sõltuvalt koera tõust ja suurusest.

Priceonomics kogus kokku vajalikud andmed ja selgus, et esimese eluaasta jooksul vananevad koerad kiiremini kui inimesed. Näiteks on koerad esimese eluaasta lõpuks juba suguküpsed, vahendab Business Insider.

Nagu eelnevalt mainitud, mängib olulist rolli ka koera tõug ja suurus. Teadlased on kindlaks teinud, et väiksemat kasvu koeratõud elavad kauem kui suuremad tõud. Samas vananevad väiksemad tõud esimestel eluaastatel kiiremini kui suuremad.

Väikesteks koeratõugudeks peetakse neid, mis kaaluvad kuni üheksa kilogrammi. Keskmised koeratõud kaaluvad 9,5–22 kilogrammi ja suured 23–40 kilogrammi. Eraldi kategooria moodustavad ülisuured koerad, kes kaaluvad üle 40 kilogrammi.

Priceonomics arvutas välja, kui vanad on eri suuruses koerad tegelikult. Näiteks inimaastates üheksa-aastane väikest karvu koer on koera-aastates 52-aastane. Üheksa-aastane keskmist kasvu koer on aga hoopis 56-aastane. Üheksa-aastane suurt kasvu koer on 61-aastane ja sama vana ülisuurt kasvu koer on koera-aastates 71-aastane, seega peaaegu 20 aastat vanem kui väike koer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles