Miks märjad koerad haisevad?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caters News Agency/Scanpix

Iga koeraomanik on selle omapärase aroomiga tuttav: kui keegi peaks sul silmad kinni siduma ja laseks erinevaid lõhnu nuusutada, siis märja koera haisu tuvastamisega poleks ilmselt mingit probleemi. Märjal koeral on väga spetsiifiline lõhn ja seda ei saa ühegi teise lõhnaga võrrelda.

Loomaarst dr Kathryn Primm selgitas, et igal koeral, ka täiesti puhtal, on oma lõhn. Lõhn on loomade maailmas ääretult oluline. Saakloomad peavad ju kuidagi õppima ohtu ära tundma ja jahti pidavad loomad peavad saagile jälile jõudma, kirjutab iHeartDogs.

Ka igal inimesel on oma lõhn, mis vahel võib olla veidi ebameeldiv. Muide, koerad tunnevad omaniku lõhna väga hästi ja suudavad ta ainult selle järgi kergesti üles leida. Inimene tunneb ära märja koera lõhna, aga ilmselt ei suudaks ta mitme märja koera hulgast enda lemmikut ilma vaatamata üles leida.

Mõnel koeratõul – näiteks hagijatel – on naha pinnal rohkem rasu, mis kaitseb nahka kuivaks muutumise eest, kuid muudab samas koera lõhna intensiivsemaks. Kui koer saab märjaks, näiteks pärast rannas või vannis käimist, tekib rasu ja vee koostoimel bakter, mis tekitabki ebameeldivat lõhna. Selleks, et koer paremini lõhnaks, tuleks ta korralikult ära kuivatada. Pelgalt rätikuga kuivatamisest ei pruugi kasu olla, kuna sel moel on raske koera nahapinnani jõuda. Koera võiks kuivatada hoopis fööniga. Oluline on aga teada, et paljud koerad pelgavad fööni, mistõttu tuleks soetada pigem vaikne föön, millega saab ka närvilisi koeri kuivatada.

Kuivaks föönitatud koer. Caters News Agency/Scanpix
Kuivaks föönitatud koer. Caters News Agency/Scanpix Foto: /Caters News Agency

Enamik loomaarste soovitab koeri iga paari nädala tagant põhjalikult pesta. Kui koera liiga sageli pesta, võib nahk muutuda kuivaks ja hakata sügelema. Nahapinnal olevad šampoonijäänused võivad tekitada nahaprobleeme. Koera tuleks pesta kvaliteetse šampooniga ja pärast korralikult puhtaks loputada. 

Koera lõhna võivad mõjutada ka keskkonnast või tervislikust seisundist tulenevad tegurid. Nahahaigused võivad koera lõhna ebameeldivamaks muuta ja kui koer on äsja mudas või lausa prügis püherdanud, siis pole ka ime, et tal on ebameeldiv lõhn. Ka kõrva- ja hambahaigused võivad koera lõhna mõjutada. Dr Primm sõnas, et inimene peaks siiski suutma vahet teha, milline on tema koera n-ö normaalne lõhn ja milline mitte.

Kui märkad, et su koer lõhnab teistmoodi kui tavaliselt, siis tasuks igaks juhuks loomaarstiga nõu pidada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles