Ära pauguta, lemmikud kardavad! (3)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

31. detsembri saluudisajuni on veel nädala jagu aega, aga kõige tragimad paugutajad teevad juba praegu proove ja ettevalmistusi. Kuigi pilvise ilmaga pakub «raha tuuldeloopimine» tähistaeva asemel veidi silmarõõmu, tuleb see kõik läheduses viibivate loomade heaolu arvel.

Et aru saada, miks paugutamine loomi häirib, tuleb alustada filosoofilise küsimusega – kuidas koerad mõtlevad? Maaülikooli väikeloomakliiniku koerte käitumisnõustaja Tiia Ariko sõnul on kõik, mis koertel mällu talletub, seotud nende tajudel põhinevate mälestustega.

Püüdes mõista tajudel põhinevat mälu, meenutagem näiteks värskelt pügatud muru lõhna. See võib seonduda näiteks veiniklaasiga sulnis suveõhtus või hoopis niitmist vajava õuega suvekodus. Meie neljajalgsete sõprade peas toimub midagi samalaadset, ainult et iga kord, kui lõhkeaineentusiastid end lõbustama asuvad, tekib loomal tunne, et nüüd langeb talle taevas pähe. Ja eks ole kukkuva taeva metafoor ju kohane ka, kui mõelda, kuidas plahvatanud raketist sädemed välja purskuvad!

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles