Kas kassid oskavad halba ilma ette ennustada?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Pole kahtlustki, et loomad tajuvad end ümbritsevat keskkonda paremini kui inimesed. Tähelepanelik kassiomanik võib ju väita, et märkab oma kassi käitumises erinevusi näiteks siis, kui suur torm on tulekul, aga kas kass tegelikult ka seda ette tajub?

Õhurõhk langeb enne tormi ja teadlased on kindlaks teinud, et isegi väikesed putukad muudavad seetõttu oma käitumismustrit, kuna nad tunnetavad keskkonnas muudatusi. Ka linnud võivad 12-24 tundi enne tormi teistmoodi käituma hakata, kuna ka nemad tajuvad, et looduses on midagi toimumas, kirjutab iHeartCats.

Eelpool nimetatud tegelased peavad looduses toimuvaid muudatusi arvesse võtma, kuna neil on vaja end muutuste eest kaitsta. Loomaarst dr Kathryn Primm sõnas, et kassidel aga taolist kaitset tarvis pole, kuna nemad saavad tormi ajal soojas toas mõnuleda. Samas tõdes dr Primm, et nüüdisaja kodukassid ei ole geneetiliselt oluliselt erinevad oma esivanematest, seega on tõenäoline, et kassid tunnetavad looduses toimuvaid muudatusi väga hästi.

Nagu mainitud, saavad kassid tormi ajal toas kaitset, mistõttu ei pruugi nad teada seda, millised võivad olla tormi tagajärjed. Kui mõni metsik loom otsustab, et ta ei kohanda oma eluviisi vastavalt looduses aset leidvatele muudatustele, siis võib tagajärjeks olla surm. Kassid ilmselt tajuvad ilmastiku muutusi inimestest paremini, aga erinevalt paljudest teistest loomadest, ei muuda kassid seetõttu enda käitumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles