Viis viga, mida kassi õpetamisel tehakse

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MONICA ALMEIDA/NYT

Kassi treenimine võib kõlada keerulise ülesandena, kuid tegelikult pole see sugugi nii raske. Kassid on targad ja kui neile õigesti läheneda, siis saab nende nutikuse kenasti proovile panna.

Aga on mõned vead, mida tasuks kassi treenides vältida. VetStreet tõi välja viis suurimat viga, mida kassi õpetades tehakse.

1. Sa ei oska hinnata, kui palju aega võib kassi õpetamine võtta

Paljud kassiomanikud arvavad, et kassi treenimine võtab palju aega. Tegelikult õpivad kassid kõige paremini lühikeste treeningsessioonide jooksul (1-5 minutit). Need korrad võiks päeva peale ära jagada. Pole vaja kindlat aega paika panna, vaid kasuta ära vaba hetke ja tee kiisuga siis «trenni». 

2. Ära ignoreeri head käitumist ega premeeri halba

Kui kass teeb seda, mida sa tahad, et ta teeks – näiteks kasutab oma kraapimispuud –, siis võib-olla võtad seda enesestmõistetavalt. Aga kohe, kui kass lööb oma küüned diivanisse, reageerid sa sellele ja ajad ta sealt ära. See õpetab kassile, et diivani kraapimine tõmbab sinu tähelepanu, seega ta võib seda ka edaspidi teha. Muuda oma suhtumist ja premeeri kassi siis, kui ta teeb midagi hästi ja suuna ta mujale, kui ta tahab pahandust teha. Kui kass kasutab temale ette nähtud mänguasju, kiida teda.

3. Ära ürita kassi loomupärast käitumist muuta

Paljud asjad, mida kassid teevad, tunduvad inimestele veidrana (nt küünistamine, hüppamine, ronimine), kuid kassi jaoks on need täiesti tavapärased tegevused. Kui sa üritad kassil keelata loomupäraseid asju tegemast, siis see võib kassile palju stressi tekitada. Parem lähenemine on see, kui suunad kassi omi asju ajama kohtadesse, kus ta tohib seda teha. Näiteks paigalda mõned riiulid, mis on spetsiaalselt kassile ronimiseks mõeldud. Julgusta kassi maiustuste abil uusi kohti kodus avastama, kus ta tohib teha seda, mida ise tahab.

4. Ära arva, et kass kuulab sind ilma, et oled seda talle õpetanud

Ära eelda, et kass mõistab sõnu «maha», «lõpeta» või «eemale» ilma, et oleksid talle nende tähendust õpetanud. Kui tahad, et kass söögilaua pealt maha tuleks, pead talle näitama, mida see tähendab. Ära karista teda, kui ta laua peale hüppab. Samuti peaksid talle õpetama, et lauale hüppamise asemel võiks ta minna enda asemele või kraapimispuu juurde. Ole kannatlik: aja jooksul jäävad su käsklused talle meelde ja ta saab aru, mida temalt oodatakse.

5. Sead õpetamisele liiga ebarealistlikud eesmärgid

Iga kass õpib omas tempos. Mõni kass saab kohe aru, mida ta kodus teha võib ja mida pigem mitte, teise kassiga tuleb pikemalt treenida. Ära kiirusta õpetamisega. Ära alahinda väikseid edusamme, sest suures plaanis avaldavad need olulist mõju kassi käitumisele. Peaasi, et sa alla ei annaks ja viiksid oma treeningu lõpule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles