Lugeja küsib: kas jõulutäht on koduloomadele mürgine?

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulutäht pakub pühadeperioodil silmailu.
Jõulutäht pakub pühadeperioodil silmailu. Foto: www.flickr.com

«Avastasin, et mu kassid on närinud jõulutähe lehti, nii punaseid kui rohelisi.  Jõulutäht on inimesele mürgine, kas ka koduloomadele? Lille asetan kassidele kättesaamatusse kohta, aga mida ma veel saan ja pean tegema?» tunneb lugeja muret.

Vastab Tallinna Botaanikaaia troopiliste ja subtroopiliste taimede osakonna vanemaednik Jaan Mettik.

Jõulutähe ehk kauni piimalille puhul on mürgine selle piimjas mahl, kuid surmaohtu see endast ei kujuta. Tundlikumatel inimestel võib kokkupuutel taimemahlaga tekkida nahaärritus. Seetõttu tasub jõulutähe piimaga kokku puutunud koht vee ja seebiga ära pesta.

Juhul, kui jõulutähe piimmahl satub silma, tuleks seda veega loputada ning igaks juhuks helistada perearsti nõuandetelefonil 1220. Suures koguses jõulutähe söömisel ja allaneelamisel võib tekkida mõõdukas kõhuvalu ja ebameeldiv enesetunne. Soovitav on jõulutäht hoida eemal laste käeulatusest, et neil ei tekiks kiusatust taime maitsta ja seetõttu jõuluaeg kõhuvaluga veeta.

Loomad üldiselt tunnetavad, milline on mürgine ja milline mittemürgine taim. Juhul kui lemmikloom on jõulutähe lehtede otsi näksinud, tasub tema enesetunnet jälgida ning paigutada jõulutäht kohta, kus lemmik sellele ligi ei pääse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles