Teadlased kinnitavad: armsate loomade vaatamine teeb meist paremad inimesed

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LINDSEY BONNICE / CATERS NEWS/Caters News Agency

Kui sul on kombeks päeva jooksul vaadata pilte ja videoid armsatest loomadest, siis ilmselt oled üks õnnelik inimene.

Võib-olla oled isegi märganud, et kui vaatad loomavideoid või -pilte, siis valdab sind tõeline rahutunne. Põhjuseks võib olla see, et inimestel on loomuses reageerida tegelastele, kes on armsad, väetid ja vajavad ehk kaitset. «Meie ellujäämine sõltub sellest, kuidas me oma järeltulijate eest hoolitseme. Me muutume härdaks, kui näeme pilte või videoid armsatest loomadest, kuna nad meenutavad meile väikseid abituid lapsi,» selgitas Yale'i ülikooli psühholoog Oriana Aragon CNNile antud intervjuus.

The Dodo kirjutab, et uuringud on tõestanud ka seda, et inimesed töötavad tõhusamalt pärast armsate loomade vaatamist. Armsad videod ja pildid tekitavad ajus positiivse reaktsiooni ja me oleme rahulolevamad ning suudame paremini keskenduda, mistõttu saab rohkem asju tehtud.

Caters News Agency
Caters News Agency Foto: /Caters News Agency

Erinevatele uuringutele tuginedes on ka mitmed ettevõtted hakanud nuputama viise, kuidas inimesed võiksid rohkem loomavideoid ja -pilte vaadata. Näiteks on loodud Google Chrome'i laiendus Joy Trigger, mis näitab kasutajale liikuvaid pilte loomadest ja igal pildil on ka väike soovitus, kuidas oma elu paremaks muuta. Pildid koos sõnumiga ilmuvad kasutaja ette iga kord, kui ta avab Chrome'is uue akna. Laienduse eesmärgiks on see, et inimesed oleksid rahulolevamad ja õnnelikumad.

Mõni aasta tagasi tehti omapärane katse: ühte USA linna paigutati läbipaistev «tuba», kus inimesed said kassipoegadega mängida. Katse eesmärgiks oli vähendada inimeste stressitaset ja kassipoegadega mänginud inimesed kinnitasid pärast, et nad tundsid end tõesti paremini. Vaata videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles