Miks kassid end nii palju sirutavad?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kassid sirutavad enamasti samal põhjusel kui inimesedki: see tekitab hea tunde ja suurendab vereringet lihastes. 

Kuna kassid magavad 12-16 tundi päevas, mis tähendab, et üsna pikalt ei liiguta kiisu end üldse. Kui kass magab või istub paigal, siis ta vererõhk langeb, ent sirutamine võib seda taas tõsta, kirjutab Live Science.

Andrew Cuff, Londonis asuva kuningliku veterinaariakolledži teadur, selgitas: «Sirutades või venitades aktiveeruvad kõik lihased ja vererõhk tõuseb, mis tõstab omakorda vere hulka, mis liigub läbi lihaste ja ka ajju. See aitab kehal ärgata ja erksam olla.»

Sirutamine viib ka kehast välja mürkaineid, mis kogunevad ajal, mil keha on liikumatult paigal. Kui kass end sirutab, siis ta valmistab oma lihaseid aktiivsuseks ette.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Lisaks sirutamisele on veel üks veider asi, mida kiisud vahel teevad: nad võtavad sisse justkui joogapoosi, kus nende käpad on pikalt ees ja pepu taeva poole. Miks nad nii teevad? Pam Johnson-Bennett, kes on kassidest mitmeid raamatuid kirjutanud, väidab, et kui kass paitamise ajal sellise poosi sisse võtab, siis see näitab, et talle meeldib see, mida inimene teeb. 

Ent teatud juhtudel võib sel olla ka seksuaalne tähendus. Emased steriliseerimata kassid võivad selle asendi sisse võtta, et isastele märku anda, et nad on paaritumiseks valmis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles