Huvitavaid fakte siilide kohta

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika kääbussiil.
Aafrika kääbussiil. Foto: CATERS NEWS/Caters News Agency

Kuigi siili keha on kaetud okastega, mida pole eriti mõnus katsuda, on tegemist ikkagi väga armsa loomaga, kes meeldib nii lastele kui täiskasvanutele.

Mother Nature Network tõi välja mõned huvitavad faktid, mida võiks siilide kohta teada.

1. Maailmas eksisteerib 15 erinevat siililiiki. Peamiselt elavad siilid Euroopas, Ameerikas, Aasias ja Aafrikas, üsna hiljuti on siilid jõudnud näiteks Uus-Meremaale.

2. USAs on vaid teatud sadamates lubatud siile riiki sisse tuua ja selleks peavad loomal olema vajalikud load. Uus-Meremaalt ja teistest riikidest, kus USA tolliameti hinnangul võib levida suu- ja sõrataud, pole lubatud siile USAsse tuua. 

3. Kuna siilid on metsloomad, siis nii mõneski USA osariigis on keelatud siili pidamine lemmikloomana (nt Californias, Arizonas, Georgias, Hawaiil, Maine'is, New Yorkis, Pennsylvanias ja Washington D.C-s). Siilid vajavad lemmikloomana üsna palju hoolt ja kõik, kes plaanivad endale sellise lemmiku võtta, peaksid eelnevalt end asjaga kurssi viima.

4. Teadaolevalt kõige väiksem siil, kes on kunagi elanud, oli kõigest viie sentimeetri pikkune. Ta elas Kanadas British Columbia provintsi vihmametsas umbes 50 miljonit aastat tagasi.

5. Praegusel ajal on siilid umbes 12-35 sentimeetrit pikad, olenevalt liigist.

Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix

6. Paari sentimeetri pikkused okkad kaitsevad siili selga ja külgi. Tema nägu, kurk, rind, kõht ja jalad on kaetud karvkattega.

7. Tavalise täiskasvanud siili kehal on 5000-7000 okast. Siili okkad pole mürgised ega kidalised ja need püsivad tugevalt tema keha küljes.

8. Siilid ei kasuta okkaid selleks, et teisi rünnata, vaid ikka selleks, et ennast kaitsta. Kui siil tajub ohtu, tõmbub ta kerra ja kiskjatel on teda sellisel kujul üsna keeruline rünnata. Siilid muide magavad päeva ajal ja siis on nad ka reeglina kerra tõmbunud.

9. Looduses elavad siilid 4-7 aastat, mis on niivõrd väikse looma kohta üsna märkimisväärne. Väiksemat kasvu siilid elavad looduses keskmiselt kolm aastat, kuid lemmikloomana võivad elada ka kauem.

10. Kõige populaarsem liik, mida lemmikloomana peetakse, on Aafrika kääbussiil.

Aafrika kääbussiil
Aafrika kääbussiil Foto: Evgeny Biyatov/Sputnik

11. Siili tiinus kestab 35-58 päeva, kuid see sõltub suuresti liigist. Väiksematel siilidel võib korraga sündida 5-6 poega, suurematel 3-4 poega.

12. Siilid eelistavad üksinda olla ja otsivad partneri vaid siis, kui nad tahavad järglasi saada. Kui pojad on 4-7 nädalat vanad, siis lükkavad emad nad pesast välja.

13. Siilid on mingil määral immuunsed maomürgi suhtes, ent kui neid peaks hammustama mõni väga mürgine madu, siis ei suuda nemadki vastu panna.

14. Siilidel võib esineda haigusi, mida esineb ka inimestel (vähktõbi, südamehaigused, maksahaigused).

15. 2006. aastal teatas McDonald's, et nende McFlurry topsid on nüüd siilisõbralikud. Mida see tähendab? Selgus, et siilid jäid tihtilugu McFlurry topsi kinni, kuna ronisid sinna sisse, et viimased piisad ära limpsida. Topsist välja nad enam ei saanud ja nii mõnedki siilid surid sel moel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles