Nõuandeid neile, kelle kass on päeval üksi kodus (1)

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned inimesed võtavad koera asemel kassi sellepärast, et kass on iseseisvam ja tuleb üksiolekuga paremini toime. Vähemalt nii me kipume arvama.

Tegelikult armastavad kassid seltskonda ja tahavad, et inimesed veedaksid nendega rohkem aega. Kass ei pruugi seda alati välja näidata, kuid tegelikult meeldib talle, kui keegi on koos temaga kodus, kirjutab Cat Time.

Looduses elavatel kassidel seda probleemi pole. Nende päevad on täidetud jahipidamise, söömise ja magamisega. Toas elavate kodukasside elu pole aga nii seiklusrohke ja kiisu ei pruugi üksinda olles endale tegevust leida. Kusjuures eksperdid on kindlaks teinud, et üksiolek võib kassides rohkem ärevust tekitada kui koertes.

Ärevust võivad tunda kõik kassid, kuid kõige rohkem puudutab see kassipoegi, kelle ema on maha jätnud ja kes seetõttu kasvades eelistavad alati seltskonda üksiolemisele. 

Märgid, mis viitavad sellele, et üksiolek tekitab kassile ärevust:

  • kass jälitab sind;
  • kui sa lahkud, muutub kass õnnetuks ja võib keelduda toidust;
  • kass võib end kergendada liivakastist väljapool;
  • kass võib piserdada uriini sinu riietele või voodile;
  • kass võib oksendada;
  • ta võib end nii intensiivselt lakkuma hakata, et mõnest kohast võivad karvad kaduda.

Kõik eelpool nimetatud käitumismustrid annavad märku, et kass tunneb end üksikuna, tal on igav, ta on hirmul. Kindlasti ei tasu võtta seda nii, et kass maksab sulle kätte, kuna jätsid ta üksinda koju. Kassid on targad ja nutikad, kuid kättemaksuni nende mõtted ei küündi. Ära karista kassi, kui ta on üksinda olles pahandust teinud, vaid pigem ürita mõista, miks ta nii käitub.

Mida teha, et kass ei tunneks end üksikuna?

Muuda kodu kassi jaoks huvitavamaks. Siin on selleks mõned nõuanded:

  • osta või valmista ise kassile lelusid, mis jäljendaksid jahipidamist. Täida mänguasi kassi päevase krõbinate kogusega ja lase tal nuputada, kuidas need sealt kätte saada;
  • tee kassile kõrge vaatluspunkt, mille otsa ta saab ronida ja näiteks aknast välja vaadata;
  • kui elad keset linna ja koduaknast ei paista puid või loodust, jäta teler looduskanalile. Muide, ka YouTube'ist leiab videoid, mis on tehtud just kassidele;
  • kui oled kodus, tegele ja mängi kassiga.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles