Miks ei tohiks lasta koeral oma nägu limpsida? (2)

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS

Paljud koeraomanikud usuvad, et koera suu on puhtam kui inimese oma ja kui koer soovib omaniku nägu limpsida, siis sel moel väljendab ta oma kiindumust. Koera kavatsused võivad ju head olla, ent see ei tähenda, et koera suu oleks puhas. 

Cornelli ülikooli veterinaarmeditsiinikolledži doktor Leni K. Kaplan selgitas, et inimesed usuvad, et koera suu on väga puhas seetõttu, et kui koer haava limpsib, siis ta eemaldab keelega sealt mustuse ja saaste ning see võib paranemist kiirendada. Tegelikult on aga koera suus väga palju baktereid ja koera ilaga võib omanikule edasi kanduda mitmeid haigusi ning nakkusi, vahendab Business Insider.

Miks koerad üldse limpsivad inimesi või teisi koeri? Üheks põhjuseks on see, et koerad kasutavad limpsimist teistega suhtlemiseks. Teine oluline põhjus on see, et koeraomanikul on kindel lõhn või maitse, mis mõjub koerale rahustavalt. Lisaks sellele limpsivad koerad teisi sageli ka sellepärast, et tähelepanu saada. 

Kui koeraomanik on terve ja tugeva tervisega, siis ei tekita koera ila sattumine inimese nahale suuri probleeme. Kui aga ila peaks sattuma inimese ninna, suhu või silma, siis on põletiku tekkimise oht üsna suur. 

Koera suus on palju erinevaid baktereid ja mõned neist bakteritest on sellised, mis võivad koeralt inimesele edasi kanduda ning haigusi tekitada. Näiteks võivad koera ilaga omanikule edasi kandida kolibakter ja Salmonella bakter, mis tekitavad inimestel tõsiseid seedeelundkonna haigusi. 

Haiguste ja põletike vältimiseks ei tohiks lasta koeral oma nägu limpsida, kuna siis ei saa ila sattuda ka inimese ninna, suhu või silma. Samuti tuleks pärast koeraga tegelemist käed hoolikalt puhtaks pesta, sest ka kätel olev ila võib kogemata näiteks inimese silma sattuda. Kasuks tuleb seegi, kui koer elab puhtas keskkonnas. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles