Loomadega koos elamine mõjub tervisele hästi

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased on kindlaks teinud, et inimestel, kes on üles kasvanud farmides, esineb vähem allergiaid ja farmides kasvanud naistel on tugevamad kopsud kui linnas kasvanud naistel. Teadlaste sõnul täheldati seda kõigis 13 riigis, kus taoline uuring läbi viidi.

Uuringus osales kokku enam kui 10 000 inimest vanuses 26-54. Nagu eelnevalt mainitud, viidi uuring läbi 13 Euroopa riigis ja Austraalias aastatel 1998-2002. Farmides kasvanud inimestel esines märkimisväärselt vähem astmat, heinapalavikku ja erinevaid allergiaid võrreldes linnas kasvanud inimestega, kirjutab Independent. 

Austraalia, Suurbritannia ja mitme Euroopa riigi teadlastest koosnev tiim märkis, et põhjuseks võib olla see, et farmis kasvanud inimesed puutuvad rohkem kokku loomade ümbruses elavate mikroobidega, mis muudavad meie tervist tugevamaks. Teadlased kirjutasid uuringu kokkuvõttes, et farmides puututakse kokku niivõrd mitmekülgse mikroobide maailmaga, et linnas pole sellele väärilist vastast. 

Lisaks kariloomadele puutuvad farmides elavad lapsed rohkem kokku ka kasside ja koertega ning teadlased on varemgi märganud, et lemmikloomadega koos üles kasvamine võib muuta lapse immuunsüsteemi tugevamaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles