Viis põnevat fakti kasside kohta

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vladimir Pesnya/RIA Novosti

Kassid on üsna omapärased ja müstilised tegelased, kelle käitumist võib olla raske mõista. Nad on väga graatsilised ja isepäised ning jätavad tihtilugu mulje, et nad justkui ei tahakski inimeste seltskonnas olla, kuigi see võib olla väga petlik.

Eksperdid on nimelt kindlaks teinud, et kuigi kassist võib jääda mulje, et ta saab edukalt üksinda hakkama, tekitab üksiolek kassile ärevust. See on vaid üks paljudest faktidest, mida enamik kassiomanikke ei tea. Toome Telegraphi abiga teieni veel mõned põnevad faktid kiisude kohta.

1. Kassidele ei meeldi alati teised kassid

Isased kassid on pigem üksildased jahipidajad ja kuigi suguluses olevad emased kassid võivad üksteisele vahel abiks olla, on nad siiski teiste kasside seltskonna suhtes väga pirtsakad. Kui ühel omanikul on mitu kassi, kes peavad eluruume jagama, siis võivad kasside vahel kergesti pinged tekkida, ent omanik ei pruugi seda märgatagi.

Kasside käitumist jälgides on tegelikult lihtne selgeks teha, kas kass on õnnelik või mitte. Kui koos elavad kassid pigem väldivad üksteist, sisisevad või kaklevad ja magavad erinevates kohtades, siis nad pole kindlasti sõbrad ning neid ei tasuks sundida koos olema. 

Mõned nõuanded, mida sel juhul teha:

  • Ära aseta kasside toidukausse üksteise kõrvale, vaid paiguta kausid nii, et kui kassid söövad, siis nad pole üksteise vaateväljas.
  • Igal kassil peaks olema eraldi liivakast.
  • Kujunda oma kodu nii, et see oleks kassisõbralik: seal võiks olla kõrgeid kohti, kus kass saaks ronida, ja madalaid pelgupaiku.

2. Kõigile kassidele ei meeldi, kui nende kõhtu sügatakse

Kassiomanikud kurdavad sageli, et kui kiisu selili keerab ja inimene asub tema kõhtu sügama, siis muutub kass kurjaks ja võib küünistada või hammustada. Kassidele nimelt ei meeldi, kui nende kõhtu sügatakse või silitatakse, seega kui kass end sinu ees selili viskab, siis ära arva, et see on kutse tema kõhtu paitada. Samas tuleb tõdeda, et erand kinnitab reeglit ja nii mõnelegi kassile meeldib see, kui tema kõhtu silitatakse. Oluline on oma kassi tundma õppida, siis tead täpselt, kas tasub kiisu kõhtu paitada või pigem mitte.

3. Nurruv kiisu pole alati õnnelik kiisu

Nurrumine on väga huvitav moodus, kuidas kassid suhtlevad. Kassid nurruvad siis, kui nad on lõõgastunud ja rahulolevad, aga ka siis, kui nad on vigastatud, näljased või kui neil on mingil põhjusel valus. Teadlased on avastanud sedagi, et kass võib nurruda siis, kui tal on hea sõber või kui ta tahab märku anda, et vajab sõpra. 

4. Kass võib hambavalu tõttu väga pahuraks muutuda

Kasside tagumised hambad võivad hakata lagunema ja see võib kiisule põhjustada ebameeldivat hambavalu. Kui kassi hammas valutab, siis ta võib söömise ajal uriseda, ent samas võib hambavalu käes piinlev kass olla väga vaikne ja tusane. Kui katkine hammas välja tõmmata, siis muutub kiisu taas heatujuliseks ja sööb normaalselt. Kui sinu kass on viimasel ajal tavapärasest pahuram olnud, lase loomaarstil tema hambaid kontrollida.

5. Liilia võib kassile surmavalt mõjuda

Neerupuudulikkus on kassidel üsna levinud ja seda tuleb kindlasti ravida. Sageli jääb segaseks, miks kassil on neerupuudulikkus tekkinud, kuid liiliatega kokkupuutumine võib olla üheks võimalikuks selgituseks. Liiliate õietolm, õielehed, lehed ja varred sisaldavad mürkainet, mis põhjustab kassidel neerupuudulikkust. See võib juhtuda järgmiselt: kiisu puutub näiteks aias liiliaga kokku, õietolm jääb tema kasukasse ja kui kass end pesema hakkab, jõuab õietolm tema organismi. Kassiomanikud peaksid teadma, et kassid ja liiliad ei tohiks kunagi samas ruumis olla. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles