Eesti moeloojad toetavad karusloomafarmide keelustamist

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Loomade eestkoste organisatsiooni Loomus kampaania raames astuvad esmakordselt Eestis avalikult üles kohalikud moeloojad, kes toetavad karusloomafarmide keelustamist. Projekt on osa pikaajalisest kampaaniast «Olen loomade poolt!», mis toetab püüdlust esitada parlamendile seaduseelnõu karusloomafarmide keelustamiseks Eestis.

Moeloojatena astuvad loomade kaitseks välja Reet Aus, Margaret Kodusaar, Kalle Aasamäe, Kätlin Kikkas, Perit Muuga, Marilin Sikkal, Tiiu Roosma ja Kadri Vahe. Fotode autor on Juta Kübarsepp ja kujundaja Tõnis Aaliste.

Kõik kampaanias üles astunud moeloojad liitusid ka rahvusvahelise Fur Free Retailer programmiga, milles osalevad disainerid, moemajad, rõivaketid ja kauplused ei tooda ega müü ehtsast karusnahast tooteid.

Karusnahavabade põhimõtete kehtestamisega ühinevad Eesti moeloojad selliste tuntud tippbrändide ja kauplusekettidega nagu Armani, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Stella McCartney, H&M, Esprit, Lindex, Etnies, O’Neill ja teised. Kokku on karusnahavaba programmiga liitunud ligikaudu 300 ettevõtet üle maailma. Fur Free Retailer programmi esindaja Eestis on MTÜ loomade eestkoste organisatsioon Loomus.

2014. aastal kogus eestisisene petitsioon karusloomafarmide keelustamise poolt üle 10 000 Eesti inimese allkirja. 2014. aasta lõpus viis Loomus allkirjad ja vastava märgukirja riigikokku. Kuigi riigikogu maaelukomisjon pidi peale mitmeid avalikke arutelusid ja analüüsi otsustama käesoleva aasta septembris, kas algatab karusloomakasvatusi keelava eelnõu või mitte, lükkub otsustamine edasi, sest komisjon soovib ka valitsuse seisukohta. Parasjagu käimasolev rahvusvaheline petitsioon karusloomafarmide keelustamiseks Eestis on kogunud juba üle 28 000 allkirja.

Karusloomafarmid on tänaseks keelustatud Inglismaal, Põhja-Iirimaal, Austrias, Horvaatias, Hollandis, Sloveenias ja Bulgaarias. Osaliselt on karusloomafarmid keelustatud Taanis, Šveitsis, Rootsis, Itaalias ja Uus-Meremaal. TNS Emori läbiviidud uuringu kohaselt ei poolda 58 protsenti eestimaalastest karusloomakasvandusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles