Lemmikloomade toiduvaliku head ja vead

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

Lemmiklooma igapäevane toidusedel peab sisaldama kõiki loomale vajalikke toitained sellistes kogustes, et loom ei vaja lisasöötmist toidulisandite näol. Enamasti räägitakse toitumisest seoses ainepuudusega, kuid samavõrra ohtlik või vahel ohtlikumgi võib olla toitainete liigtarbimine.  Näiteks kehtib koeratoitu valides üldine reegel, et üle 50% toidu sisaldusest peaks olema valk ning kolmandik rasv. Kõigest 14% on piisav süsivesikute kogus koera jaoks ning selle allikaks ei peaks olema enamlevinud teraviljad, mida madalakvaliteedilised toidud enamasti suuremal hulgal sisaldavad. Süsivesikud ei ole koera dieedis hädavajalikud, küll aga on seda valgud.

Väga oluline on mõista, et erinevate toitainete vajadused erinevad sõltuvalt looma vanusest, kasvust kui ka elutingimusest, mitte niivõrd tema tõust.

Kassipojad ja kutsikad vajavad arenguks rohkem energiat ning mineraale kui täiskasvanud loomad. See tagab tugevate lihaste, luude ja hammaste arengu ning õige kasvu. Oluline on ka see, et nende toit oleks kergesti seeditav ning sisaldaks piisavalt antioksüdante mis tugevdaks immuunsüsteemi.

Täiskasvanud loomade puhul on oluline arvestada nende elukeskkonna ning igapäevase aktiivsusega. Näiteks tubastel kassidel võivad tekkida probleemid piiratud liikumisest, stressist või liigsest enese pesemisest, see võib kaasa tuua ülekaalulisuse, põiepõletiku ja karvapallid. Kõiki neid tagajärgi on võimalik vältida spetsiaalsete toitudega.

Steriliseeritud-kastreeritud loomade energiavajadus ja ainevahetuse kiirus erinevad kuni 30%, mittekastreeritud loomade omast.

Vanematele loomadele on tähtis see, et toit oleks kergesti seeditav ning ei sisaldaks neere, maksa, südant ning teisi organeid koormavaid aineid.

Millised probleemid võivad tekkida valest toitumisest?

Vale toitumine võib kaasa tuua mitmeid terviseprobleeme,  tekitada arenguhäireid ning allergiaid.

Valgu puudulikus võib kaasa tuua kehva kasvu, liigne valk aga avaldab liiga suurt koormust neerudele.

Vitamiinipuudus tekitab väsimust samas kui nende liigne tarbimine avaldab jällegi liiga suurt koormust organitele. Vähene rasvasisaldus toidus võib kaasa tuua tuhmi karvastiku, kuid liigse rasva tarbimisel on tagajärjeks kaalu tõus ning rasvumine.

Mineraalide puudusel esineb lemmikutel arenguhäireid ning nõrkust, kuid kui mineraale on toidus liiga palju võivad tekkida põiekivid ning suurtel tõugudel ka kasvu-ja arenguhäired.

Vähene kiusisaldus põhjustab väljaheidete pehmenemist, kuid liigne kiud võib põhjustada näiteks gaase.

Eraldi tuleb välja tuua šokolaadi kahjulikkusest lemmikutele. Kakaooad sisaldavad teobromiini, mis on loomadele toksiline. Mürgistuse suurus sõltub looma kaalust: 7-8 kg kaaluvale koerale võib saada saatuslikuks juba 100g piimašokolaadi, tumeda šokolaadi puhul piisab väiksemastki kogusest. Mürgistuse tunnusteks võivad olla erutus, närvilisus, värisemine, suur janu, krambid. Sümptomid ilmnevad tavaliselt 12 tunni jooksul ning nende märkamisel tuleks kindlasti ühendust võtta loomaarstiga, kelle esimene eesmärk on kas ravimite või maoloputuse näol šokolaad sisikonnast välja saada.

Sageli on lemmikloomade toiduvaliku kriteeriumiks toidupaki hind. Tegelikult annab tõesema pildi päevane toidukoguse maksumus, sest praktika näitab, et kilogrammihinna järgi odavam toidukott tühjeneb päeva jooksul kiiremini, samas kui natuke kallimat toitu tuleb samale loomale anda tunduvalt vähem, sest selle toiteväärtus on suurem.

Valides oma lemmikule toitu sama hoolsalt kui ülejäänud perele, on võimalik ennetada mitmeid tõsiseid loomade tervisemuresid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles