Ainulaadne Soome uuring paljastas kasside levinuimad tervisehädad

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Huang Jinkun/Chine Nouvel/SIPA/Huang Jinkun/Chine Nouvel/SIPA

Soome teadlaste tiim viis läbi ainulaadse uuringu, mille käigus tehti kindlaks, millised on kasside seas kõige enam levinud haigused. Uuringust paljastus, et kõige probleemsemad piirkonnad on kassi suu, nahk ja neerud.

Science Daily andmetel on kass Soomes kõige populaarsem koduloom. Kuigi enamik Soome kodudes elavatest kassidest on segaverelised, registreeritakse riigis igal aastal umbes 4000 tõukassi. Kasse on soomlastel küll palju, ent väga vähe on tegelikult teada nende tervise kohta, kirjutab Nature World News.

Mille poolest oli see uuring ainulaadne? Selle asemel, et läbi viia eksperimente ja katseid, pöördusid teadlased hoopis sotsiaalmeedia vahendusel kassiomanike poole ja palusid neil kirjutada oma lemmiklooma tervisest. Uuringu viisid läbi Helsingi ülikooli teadlased, keda juhtis professor Hannes Lohi. Teadlaste tiimi liige, Katariina Vapalahti, sõnas, et kasside tervise kohta on tegelikult palju vähem infot kui koerte kohta.

«Kasutasime andmete kogumiseks sotsiaalmeediat ja uuringule tuli kasuks see, et nii paljud kassiomanikud olid nõus osalema,» ütles Vapalahti. Teadlastel õnnestus koguda enam kui 8000 kassi andmed, 1500 neist kassidest olid toakassid. Enamik andmetest koguti kuue kuu jooksul. Andmete analüüsi käigus tegid teadlased kindlaks mitmed terviseprobleemid, mis on omased vaid teatud kassitõugudele.

Millised haigused siis esile tõusid? Kõige enam probleeme on kassidel suu ja hammastega (28 protsenti), millele järgnevad erinevad nahaprobleemid (12 protsenti). Lisaks sellele esineb kassidel probleeme kuseteedes (12 protsenti), seedeelundkonnas (11 protsenti), silmades (10 protsenti) ja lihasluukonnas (10 protsenti). Konkreetsemalt tõid kassiomanikud haigustest välja hambakatu, igemepõletiku, parasiidid, oksendamise, kuseteedepõletiku, probleemid neerudega, kõhulahtisuse ja põiepõletiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles