Oluline põhjus, miks ei tohiks koeraga jalutamist unustada

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannia loomaarstid hoiatavad, et üha enam esineb koertel dementsust ja selles võivad süüdi olla lemmikloomade omanikud.

Loomaarstide sõnul põhjustavad dementsust mitu tegurit, muuhulgas odav toit, vale elustiil ja vähene liikumine. Nende asjade koosmõjul võib koertel ja ka kassidel kujuneda välja dementsus ehk nõdrameelsus, kirjutab Daily Mail.

Dementsusele viitavate sümptomite hulka kuulub näiteks see, kui lemmikloom on kohmakam kui varem, kui ta unustab süüa, teeb kõndides ringe ja takerdub sageli mööbliesemete taha. Paljudele omanikele võivad seesugused sümptomid muret valmistada, seda enam, et inimesed tihtipeale ei tea, mis võib olla lemmiklooma veidra käitumise põhjuseks.

Ekspertide hinnangul põeb umbes kolmandik koertest alates 8. eluaastast mingit vaimse tervise haigust. Alates 15. eluaastast võib probleeme esineda juba kahel kolmandikul koertest. Edinburghi ülikoolis tehtud uuring tõestas, et ka eakad kassid võivad põdeda dementsust, seda täheldati umbes poolte üle 15-aastaste kasside ja kolmandiku 11-14-aastaste kasside seas. 

Londoni kuningliku veterinaariakolledži professor Holger Volk sõnas, et kahjuks ei taipa inimesed, kui tõsine probleem see tegelikult on. Professor Volk selgitas, et aastaid tagasi ei elanud koerad ja kassid 17- või 18-aastasteks, kuid tänapäeval pole see enam kuigi haruldane. Iseenesest on ju tore, kui lemmikloom kaua elab, ent Volk ütles, et nende loomade aju pole piisavalt arenenud, et nii kaua elada, ja seetõttu ei toimigi nende aju vanas eas enam normaalselt ning looma eest tuleb kindlasti hoolitseda.

Professor Volk on veendunud, et koerte puhul põhjustab dementsust see, et omanikud ei viitsi loomaga piisavalt palju jalutada ja soetavad pigem odavat koeratoitu, mis võib soodustada ülekaalulisust. «Me näeme üha enam ülekaalulisi lemmikloomi,» ütles Volk. «Täpselt nagu inimeste puhul, on ka lemmikloomadega nii, et nad liiguvad üha vähem ega söö kvaliteetset toitu.»

Ta soovitas omanikel oma loomadega rohkem tegeleda, üheskoos jalutamas käia ja osta lemmikloomadele kvaliteetset toitu, milles oleks ohtralt kasulikke rasvhappeid. Aktiivne eluviis mõjub hästi lemmiku kehakaalule ja aitab ka dementsust ennetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles