T, 6.12.2022
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

13 fakti pandade kohta, mida sa enne ei teadnud

lemmik.postimees.ee
13 fakti pandade kohta, mida sa enne ei teadnud
Facebook Messenger LinkedIn Twitter
Comments
Foto: MOHD RASFAN/AFP

Paar päeva tagasi rõõmustas loomasõpru hea uudis: hiidpanda ei kuulu enam väljasuremise ohus olevate loomade hulka. Sellega seoses toome teieni 13 huvitavat fakti pandade kohta, mida te tõenäoliselt enne ei teadnud.

1. Täiskasvanud hiidpanda on küll väga suur loom, aga vastsündinud panda pole suurem kui keskmine mobiiltelefon. Vastsündinud pandabeebi kaalub kõigest 99 grammi.

2. Pandabeebi on sündides pime. Tema silmad avanevad osaliselt 30-45 päeva pärast sündi ja 45 päeva möödudes peaksid ta silmad juba täitsa lahti olema.

3. Panda võib ööpäevas magada kuni 12 tundi.

4. Panda ei söö ainult bambust, ta võib süüa ka lilli, kala, juurikaid ja ka mett, kui peaks seda kuskilt leidma. Ent bambus moodustab siiski suure osa panda menüüst. 

5. Panda võib päevas süüa umbes 13 kilogrammi bambust. 

6. Pandad ei tunne paaritumise vastu just eriti suurt huvi: emase panda sugutung on kõige kõrgem kevadel ja see kestab vaid ühe nädala.

7. Panda oskab puu otsa ronida, ent tavaliselt teevad seda vaid emased või väiksed pandad.

8. Pandal sünnib iga paari aasta tagant üks-kaks poega. Pojad on emaga kuni 18 kuud ja seejärel jäävad nad omapäi.

9. Viimase aastakümne jooksul on pandade osakaal looduses kasvanud ligi 17 protsendini. Praegu elab vabas looduses umbes 2000 pandakaru.

10. Pandade karvkatte värvid on suur müsteerium. Mõned teadlased usuvad, et must ja valge on panda jaoks mõnes mõttes kaitsevärvid, teised jällegi arvavad, et pandad on sellist värvi sellepärast, et neil oleks looduses üksteist kergem märgata.

11. Hiinlased ütlevad panda kohta «Xiongmao», mida võiks tõlkida kui «hiiglaslik kassikaru».

12. Igal pandal on väidetavalt oma ainulaadne lõhn, mille abil nad üksteist ära tunnevad. Pandadel on ka mitmeid omapäraseid häälitsusi.

13. Erinevalt teistest karudest ei maga pandad talveund. Talve saabudes suunduvad nad mägedes allapoole, kus on soojem kliima. 

Allikas: Telegraph.co.uk

Märksõnad
Tagasi üles