Miks kassid muru söövad?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui su kass käib õues, siis ilmselt oled märganud, et mõnikord sätib ta end muru sisse istuma ja hakkab muru sööma. Selline käitumine võib tunduda veidrana ja tekib küsimus, miks kass nii teeb?

Veebileht Mother Nature Network otsustas asja lähemalt uurida ja selgus, et isegi loomaarstid ei oska täpselt selgitada, miks kassid muru söövad, ent on mõned päris usutavad variandid, mis võivad kasside käitumist selgitada.

  • Organismi puhastamine

Õuekass võib vahel kinni püüda mõne hiire või linnu ning seda süüa. Tulemuseks on aga see, et kassi kõhus on palju pisikesi konte ja ka sulgi, mis peavad sealt kuidagi välja pääsema. Muru süües saab kass end oksele ajada ja tänu sellele saab ta oma seedeelundeid puhastada. 

Ent ka toakassid tahavad vahel muru süüa. Põhjuseks on see, et lakkudes jõuab kassi organismi üsna palju tema enda karvu. Kui vahel võib juhtuda, et kass väljutab karvad oksega, siis mõnikord on tarvis karvad väljutada teist kaudu ja selle jaoks tahab kass muru süüa. 

  • Vitamiinide tarbimine

Kuigi see sõltub suuresti ka muru tüübist, võib tegelikult muru seest leida ohtralt vitamiine ja mineraale (sh A-, C- ja E-vitamiini, kaltsiumi, foolhapet jne). Kassi jaoks on muru nagu salat või roheline smuuti ja vahel on tal vaja neid kasulikke aineid, mida murus leidub.

Põhiline on see, et kui su kassile meeldib muru süüa, siis lase tal seda rahumeeli teha. Veendu vaid selles, et muru poleks keemiliste vahenditega töödeldud ja et toakass ei sööks mõnda potilille, mis võib talle kahjulik olla. Toakasside jaoks on loomapoodides müügil spetsiaalne muru, mille saab väikese potiga aknalauale panna. Jälgi kassi käitumist ja kui sulle tundub, et ta sööb muru liiga palju või käitub ebatavaliselt, võta ühendust loomaarstiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles