Asjatundja: üksiolek võib kassile ärevust tekitada

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jackson Galaxy on suur loomade sõber, ent tema süda kuulub jäägitult kassidele. Teda on nimetatud «kassilausujaks» ja teda saab näha saates «Minu põrgulik kass», kus Galaxy annab kassiomanikele nõu, kuidas tujukaid ja agressiivseid kasse taltsutada.

Galaxy saade on niivõrd populaarne, et seda on filmitud koguni seitse hooaega. Uudisteportaal news.com.au ajas Galaxyga juttu ja muuseas paljastas mees, millised on suurimad müüdid, mis kasside kohta ringi liiguvad.

Galaxy rääkis, et tema töö «kassilausujana» sai alguse sellest, et mees töötas ühes varjupaigas ja oli kohe selge, et kassidele meeldis ta väga. Kolleegid viskasid tema üle sageli nalja ja nimetasid teda «kassipoisiks», sest kassid tiirlesid alalõpmata ümber Galaxy. 

Kõige tihemini küsitakse temalt nõu selle kohta, kuidas õpetada kassi liivakastis käima või mida teha, kui kass armastab toas häda teha mujale kui oma liivakasti. Lisaks sellele pöörduvad tema poole kassiomanikud, kelle lemmikloom on agressiivne või ei saa pere teiste lemmikutega üldse läbi.

Kui Galaxylt uuriti, kuidas saaksid omanikud oma kasse õnnelikumaks teha, oli mehe vastus lihtne: kassiga tuleb aega veeta. «Meid kõiki teeb õnnetuks see, kui me oleme üksikud. Mulle teeb haiget, kui omanikud arvavad, et kassid on nii iseseisvad ega tahagi inimestega koos aega veeta,» ütles mees.

Müüt: kassid eelistavad üksi olla

Miks arvatakse, et kassid pole sotsiaalsed ja eelistavad üksindust? «See on absurdne,» alustas Galaxy. «Kui vaadata kaslasi, kes elavad looduses, siis nad ei ela kunagi üksi, nad on alati karjades, sest neile meeldib nii. Ma tean paljusid inimesi, kes lähevad kodust paariks päevaks ära ja jätavad kassile krõbinaid ning vett ja usuvad, et sellest piisab. Kassid tunnevad end aga üksikult ja üksiolek võib neis ärevust tekitada.»

Müüt: varjupaigast võetud kassil on kindlasti käitumisprobleemid

Ei tasu arvata, et kass on varjupaigas kindlasti sellepärast, et ta on «paha» või kellelegi liiga teinud. «Enamasti on kassid varjupaikades, sest kellelgi on allergia või kolitakse uude kohta, kus pole loomad lubatud või sünnib perre laps või kass kahjustab mööblit,» tõi Galaxy näiteks. 

Viimaks küsiti Galaxylt, millised on kassi omamise suurimad plussid. «Mul ei tule ühtegi miinust pähe. Kass pakub omanikule tingimusteta armastust, mida ei saa kuskilt mujalt.»

Vaata videost, milliste kassidega Galaxy oma saates kokku puutub: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles