Mida teha, et toakass oleks õnnelikum ja tervem?

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud kassid elavad ainult sisetingimustes, aga kuna kass on loomult kiskja, siis võib toas elamine tekitada tal mitmeid käitumis- ja terviseprobleeme. Nüüd on teadlased aga leidnud, et erinevad toitu kasutavad mängud võivad aidata neid probleeme ennetada.

Varemalt on kindlaks tehtud, et toakassidel võib esineda mitmeid terviseprobleeme, muuhulgas näiteks kuseteedepõletikku, ülekaalulisust, diabeeti ja ka käitumisprobleeme. California ülikooli teadlased tahtsid välja selgitada, kas ja kuidas saaks neid probleeme ära hoida, kirjutab Gizmodo.

Selgus, et kasutusele tuleks võtta mänguasjad, kus saab toitu kasutada, sest kassidele mõjub see hästi, kui nad peavad toidu nimel natuke pingutama. Taolistes mängudes saavad kassid ära kasutada oma jahiinstinkti, sest neile tundub, et nad peavad toitu «jahtima». Tänu sellele on kass füüsiliselt aktiivsem, tal on vähem stressi ja ta nõuab omanikult vähem tähelepanu.

Loomapoodides on saadaval mitmed mänguasjad, mille sisse saab panna kassikrõbinaid või maiustusi, aga taolisi lelusid on lihtne ka ise valmistada. Näiteks saab plastikpudelisse mõned augud lõigata ja sinna sisse krõbinaid pista. Sel moel on kassil olemas krõbisev mänguasi ja kui ta on osav ning aukudest kukuvad krõbinad välja, saab kass miskit ka põske pista. Samamoodi saab krõbinaid peita paberkotti. Tähtis on see, et kass tunneks toidulõhna, sest siis tekib tal tahtmine leluga ka mängida.

California ülikooli teadlaste sõnul on piisavalt näiteid, mis tõestavad, et need mängud mõjuvad toakassidele tõesti hästi. Näiteks üks 8-aastane ülekaaluline toakass kaotas nutikate mänguasjade abil aastaga 20 protsenti oma kehakaalust. Samuti toovad teadlased välja juhtumeid, kus näiteks kassi agressiooni ja inimeste pelgust on leevendanud just toiduga mänguasjade kasutamine.

Teadlased märkisid, et kuna kasside toidueelistused on erinevad, siis on oluline, et omanik kasutaks taolist toitu, mis kassile maitseb. Esialgu võib kassil olla keeruline lelust toitu kätte saada, seega alguses võiks mänguasja sisse panna keskmisest rohkem toitu. Kui kassil on aga mängureeglid selged ja loom on muutunud kannatlikumaks, siis võib toidukogust vähendada. 

Kui taolisi mänguasju kasutada kodus, kus elab mitu kassi, siis soovitavad teadlased igale kassile eraldi lelu muretseda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles