«Maailma halvimast loomaiast» päästetud tiiger harjub uue koduga

Kerti Kulper
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laziz.
Laziz. Foto: Themba Hadebe/AP

Tiiger nimega Laziz elas üheksa aastat loomaaias, mis asub Gaza sektoris paiknevas Khan Yunise linnas. Loomaaed avati 2007. aastal ja sai üsna kiirelt tuntuks kui «maailma halvim» loomaaed.

Kuna tegemist on sõjapiirkonnaga, siis juhtus vahel nii, et õhurünnakute tõttu põgenesid töötajad loomaaiast ja loomad olid mitu nädalat näljas. Ent alles 2015. aastal õnnestus käima lükata päästeoperatsioon, et loomaaiast ära tuua veel need loomad, kes olid sinna jäänud, vahendab The Dodo.

Four Paws oli esimene heategevusorganisatsioon, millel lubati Gaza piirkonda siseneda, et kontrollida loomade heaolu. Kiiresti hakati tegutsema selle nimel, et loomad saaksid sõjapiirkonnast päästetud.

Loomaarst dr Amir Khalil sõnas, et loomaaeda jäänud suured kaslased – üks emane lõvi ja tiiger – olid alatoitunud ja seetõttu väga nõrgad. Loomaaia avamise ajal elas seal 65 looma, ent lõpuks oli alles vaid 16, nende hulgas tiiger nimega Laziz. 

AFP
AFP Foto: MUJAHID SAFODIEN/AFP

Eelmisel kuul said loomakaitsjad lõpuks hea uudise: Four Paws sai ametliku loa tuua Khan Yunise loomaaiast ära kõik 16 looma ja toimetada need uutesse elukohtadesse. Linnud, ahvid, kilpkonnad, okassead, emu ja Laziz transporditi kiiremas korras turvalisemasse paika. Enamik loomi leidsid uue kodu Jordaanias asuvas uue lootuse keskuses (New Hope Center). Laziz toimetati kaslaste varjupaika Lõuna-Aafrikas.

Four Pawsi esindaja sõnas, et Lazize uues kodus on tohutult palju rohumaad ja bassein, kus tiiger saab end jahutada. «Laziz läks transportimiseks mõeldud puuri pikalt mõtlemata,» kirjutas Four Paws Facebookis. «Ta käitus transpordipuuris palju rahulikumalt kui oma üksikkongis endises loomaaias.»

Reisi ajal hellitati tiigrit värske vee ja toiduga ning hoolitseti selle eest, et tema puur oleks piisavalt jahe. Laziz jõudis turvaliselt oma uude koju ja ta on paar päeva saanud uut elu nautida. Ta on uue elukohaga tutvust teinud ja uute lõhnadega harjunud.

AP
AP Foto: Themba Hadebe/AP

Four Pawsi Aafrika esindaja Fiona Miles ütles, et esialgu jättis Laziz väga enesekindla mulje, kuid nüüd nad on aru saanud, et tiiger on väga tundlik ja tal kulub rohkem aega, et end täiesti vabalt ja turvaliselt tunda. Enamasti hoiab ta omaette ja veedab aega oma uues varjualuses, kuid Milesi sõnul on see päästetud loomade puhul täiesti tavapärane käitumisviis.

Varjupaiga töötajad rääkisid, et ilmselt on tiigri jaoks harjumatu seegi, et tema uues kodus on üsna vaikne võrreldes sellega, mis toimus Gaza tsoonis. Tiiger ei reageeri veel oma nimele ega tee eriti välja, kui töötajad tema poole pöörduvad, kuid usutavasti see muutub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles