Koerad pööravad tähelepanu nii kiidusõnade tähendusele kui ka kasutatud hääletoonile

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer. Pilt on illustratiivne.
Koer. Pilt on illustratiivne. Foto: Emmanuelle Bonzami/PantherMedia/Scanpix

Teadlased avastasid, et koerad kasutavad sõnade tähenduse ja inimkõne intonatsiooni eristamiseks samu ajupiirkondi nagu inimesed.

Ungaris Eötvös asuva Lorandi ülikooli etoloog Attila Andics selgitas ERR Novaatorile, et kui koer kuuleb kõnet, analüüsib ta sõnade emotsionaalset sisu ja tähendust aju erinevates osades, ent mõnukeskus hakkab tööle vaid siis, kui intonatsioon ja tähendus väljendavad kiitust. Seega tekitavad kiidusõnad koertes naudingut vaid siis, kui inimene mõtleb öeldut siiralt või oskab tegelikke tundmusi oskuslikult varjata.

Andics ja tema kaaslased uurisid, millised ajupiirkonnad aktiveerusid 13 koera ajus siis, kui kasutati positiivseid sõnu nagu «tubli» ja «super» ning neutraalseid sõnu nagu «sellegipoolest».

Varem on Andics leidnud, et koerad kasutavad emotsionaalse sisuga häälte nagu nutmise ja naermise tõlgendamiseks paremat ajupoolkera.

Teadlased arvavad, et koertega tehtud katsete tulemused võivad laieneda ka teistele liikidele, ent see on mõneti keeruline, sest kõik sõltub konkreetsest loomast ja keskkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles