Video: mägrakaamera ees nähti esimest korda poegi

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mägrad kaameras.
Mägrad kaameras. Foto: Kuvatõmmis videost/Fleur

Mägrakaamera sõbrad napsasid 16. augustil video sellest, kuidas aasta loomaks tituleeritud mäger koos poegadega mägralinnakus asjatasid.

Sellist vaatepilti on mägrakaamerast oodatud kaua. Tegemist on esimese korraga kogu kaamera kolmeaastase ajaloo jooksul, kirjutab Tiit Hunt looduskalendri blogis.

Kaks poega on jõudnud noorukiikka ja nii võib neid pidada lausa täiskasvanud mäkradeks.

«Tõena tundunud ja levinud ettekujutus päevi kevadise ja päikselise uru ees mängivatest mägrapoegadest tundub olevat pigem üliharuldane vaatepilt kui reegel. Vähemasti läänepoolses Eestis paistab see välja sedamoodi,» kirjutab Hunt, lisades, et  Inglismaa mägrauurijate andmetel tulevad seal mägrapojad urust välja 8-9 nädala vanustena ja tegutsevad väga lühikest aega uru läheduses ning seejärel lahkuvad koos emaga mägralinnast ega ole sügiseni urgudega seotud. Ema ja pojad võivad magada üsna juhuslikes paikades seal, kus poegade jaks parasjagu otsa saab. 

«Saaremaal mägrakaamera ja mandril rajakaamerate eest kadusid mägrad äkitsi mai viimastel või juuni esimestel päevadel, küllap just siis, kui pojad olid paarikuused ja vargsi ema sabas. Vaid harva, kord nädala-pooleteise jooksul jäi kaadrisse tõenäoliselt üksik isasloom, kes käis kodu kontrollimas. Hulkusid siis nemadki laias kaares ringi,» kirjutab Hunt.

Täpsemalt saab lugeda Looduskalendri blogist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles