Loomakaitsjad meenutavad päästetud kassikolooniaid

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannu vallast päästeti 17-pealine kassikoloonia.
Rannu vallast päästeti 17-pealine kassikoloonia. Foto: Kerly Ilves

Möödunud nädalal andis Eestimaa Loomakaitse Liit teada, et Alliklepa külast päästeti Eesti ajaloo suurim kassikoloonia. Postimees palus Eesti Loomakaitse Seltsil meenutada, milliseid kassikolooniaid on läbi aegade päästetud.

Seltsi pressiesindaja Liisi Moosaar ja hädajuhtumite juht Maaja Mäll meenutasid, milliste kassikolooniatega on viimasel ajal tegeletud.

Kõige esimesena meenuvad poolteist aastat tagasi päästetud Tartu Annelinna trassikassid, kes otsisid soojaveetrassist sooja ja varju ning paljunesid seal kiiresti. Kokku leidsime trassi ümbrusest umbes 40 kassi, kellest kõik said pika projekti tulemusel ka trassist päästetud. Ühelt poolt tasub kolooniad likvideerida kohe, et loomapoegi juurde ei tekiks ja koloonia veel suuremaks ei kasvaks. Teisalt ruttasime, et jõuaks koloonia päästa enne, kui Annelinna soojaveetrassi likvideerima asuti, sest seal algas teedeehitus. Tegemist oli metsikute kodutute kassidega, kelle sotsialiseerimine võttis palju aega ja kannatust, ent nüüdseks on nad viisakad kodukassid, kes omale päris enda inimesed leidnud.

Aasta eest tegelesime Rannu kassikoloonia likvideerimisega. Tegemist ei olnud sedapuhku metsikute kodutute kassidega, vaid koduloomadega. Vanamemm ja tema invaliidist kaasa olid võtnud omale teadmatult kaks isast kassi, kes osutusid tegelikult emasteks. Arvates, et kassid on isased, lasid nad neil vabalt õues ringi käia kahjuks vägagi levinud vastutustundetu arusaamaga, et ega isased ometi kassipoegi koju too! Peagi olid mõlemad kassid kodus tiined ja tõid ilmale hulganisti kassipoegi. Sellest kellelegi teatamata laskis vanapaar kassiperel rõõmsalt koos edasi elada, teadmata midagi kasside steriliseerimise või kastreerimise vajalikkusest. Ei möödunud palju aega, kui kõrvaltmaja naabrid teatasid meile 25-pealisest kassikolooniast pisikeses korteris. Kümnele kassile õnnestus leida head uued kodud, ülejäänud steriliseerisime ja kastreerisime, et perekond enam suuremaks ei kasvaks.

Mitmete vabatahtlike aktivistide abil on õnnestunud ka «Pealtnägijas» sügise lõpus uudiseks olnud Kullamaa kassikoloonia likvideerida. Tublid vabatahtlikud võtsid kõik kassid enda kodudesse, on praeguseks leidnud neist 16-le uued kodud ja viis veel otsivad kodu, peatudes ühe vabatahtliku kodus, osa neist saab veel ka ravi. Meie selts aitas vabatahtlikel kulukamate raviprotseduuride eest tasuda, aktivistid kogusid aga Kullamaa kasside päästmiseks raha annetustest ka ise. Võimalik, et sinna tekib veel kasse juurde, kuid need, kellest algselt teada anti, on vabatahtlikud kõik ära toonud. Juhtumiga saab tutvuda siin.

Veel päästetud kassikolooniaid:

  • 2014. aastal kirjutas Saarte Hääl, et Sandla külas teeb kohalikele muret kassikoloonia, kus loomi 15. Looga saab tutvuda siin. Toona tegi lemmikloomade turvakodu juhatuse liige Edith Annusverile muret, et loomadega on halvasti ümber käidud, sest nii mõneltki loomalt leiti õhupüssi haavleid.
  • Selle aasta algul teatati Pesaleidjale, et Ämaris on üheksapealine kassikoloonia.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles