Hai poegis ilma isase osaluseta (1)

Johanna Vahuri
, reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebrahai
Sebrahai Foto: SCANPIX

Austraalia ühes akvaariumis sünnitas sebrahai pojad vaatamata sellele, et ta ei olnud aastaid meessoost haiga kokku puutunud.

20-aastane sebrahai munes 41 muna ning kolmest neist said väikesed haipojad. Kõik vastsündinud haid olid emased, vahendab National Geographic.

Kuigi sünnitamine ilma isase abita on üsna haruldane, siis ei ole see haide hulgas ennekuulmatu. Sellist nähtust on täheldatud varem ka teiste akvaariumis elavate ning ka looduses pesitsevate haide puhul. Ilma isaseta on järglasi saanud ka mitmed teised liigid, näiteks maod ja selgrootud.

Esialgu arvasid teadlased, et emashaid suudavad aastaid säilitada meessoost hai spermat ning seda siis vastavalt vajadusele kasutada. Hiljem selgus aga, et mitmed haid, kes pole kunagi isasega kokku puutunud on samuti võimelised sünnitama.

Ilmselt tekib olukord siis, kui hai on surutud evolutsioonilisse nurka. Seda juhtub just akvaariumites, kus neil pole isegi võimalust isasega kokku puutuda, rääkis haiekspert George Burgess.

Positiivne sääraste sündide juures on asjaolu, et loomad ei sure välja ning paljunevad, kuid sellised pojad on nõrgema immuunsussüsteemiga ja ei suuda nii hästi endaga toime tulla kui kahe vanemaga haid.

Sebrahaid elutsevad Vaikses ookeanis, peamiselt korallrahude juures ning liivastel põhjadel. Nad võivad elada isegi 62 meetri sügavusel ning kasvada 2,5 meetri pikkuseks.  

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles