Veider juhtum: papagoi on mõrva ainuke tunnistaja (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika hallpapagoi.
Aafrika hallpapagoi. Foto: Vida Press

Michigani osariigis aset leidnud mõrval on vaid üks tunnistaja: rääkiv papagoi. Süüdistaja peab nüüd otsustama, kas ta saab 19-aastase papagoi «tunnistust» kohtus kasutada või mitte.

Aafrika hallpapagoi Bud on ainuke olevus, kes väidetavalt nägi pealt seda, kuidas tema omanikku Martin Durami tulistati. Alates omaniku traagilisest surmast on papagoi muudkui korrutanud: «Ära tulista!». Durami eksnaine Christina Keller ütles, et papagoi ütleb seda lauset tema endise mehe häälega, kirjutab The Guardian.

«See lause on tema mällu sööbinud ja ta ei saa seda unustada,» sõnas Keller, kes on nüüd Budi uus omanik. Naise sõnul kordab papagoi seda lauset paar korda nädalas.

Durami tulistamises süüdistatakse tema viimast abikaasat Glennat. Süüdistaja Robert Springstead ütles, et tema meeskond on üritanud Budi viimseid sõnu analüüsida ja jõuda otsusele, kas papagoi «tunnistust» saaks kohtus ära kasutada. «See on huvitav asi ja minu jaoks on olnud väga põnev õppida Aafrika papagoide kohta,» sõnas Springstead.

Kusjuures, see poleks esimene kord, kui kohtus kasutatakse papagoi «tunnistust». 1993. aastal oli üks mees kohtu ees selle tõttu, et teda süüdistati oma äripartneri mõrvas. Mõrvatud naise papagoi Max, samuti Aafrika hallpapagoi nagu Bud, oli tapmise ajal kodus ja pärast seda päeva muudkui kordas: «Ei, Richard, ei, ei, ei!»

Antud kohtuistungile kutsuti ka dr Irene Pepperberg, kes on just selle papagoitõu ekspert. Ta selgitas, et need linnud võivad hakata kordama sõnu, mida nad stressirohkes olukorras kasvõi paar korda kuulsid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles