Et ka lemmiklooma suvepeod oleksid rõõmsad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer suvepeol on tore kaaslane, kuid lemmikul tuleb  silma peal hoida.
Koer suvepeol on tore kaaslane, kuid lemmikul tuleb silma peal hoida. Foto: Barna Tanko/Panthermedia/Scanpix

Suurte pühade aegu saame loomakliiniku 24/7-hädaabi numbrile hüppeliselt rohekm kõnesid murelikelt lemmikuomanikelt, kelle neljajalgne sõber ei tunne end hästi.Sagedasemad kaebused on looma apaatsus, isutus, oksendamine, kõhulahtisus. Tihti on need mured saanud alguse mõnusatest maiuspaladest, mida loomasõbrad oma lemmikutele pidulaualt on jaganud. Jaanipäev ukse ees, suvised grillpeod hoos – räägime, kuidas lemmikloom rõõmsa ja tervena hoida.

Pühade ajal armastavad inimesed ise paremaid palasid serveerida, ja soovivad sama pakkuda ka oma lemmikutele. Paraku võib kõik tavatu, olgugi et hea ja parim, tugevasti ärritada magu ja tekitada erineva raskusastmega seedehäireid.

Nagu inimesel, nii ka loomal, on suur oht pühade ajal üle süüa. Üks variant, et inimesed ise jagavad loomale rohkem palakesi, aga juhtub ka, et lemmik pääseb toiduvarudele ligi ja õgib lõhkemiseni. Ikka juhtub, et lõkke ääres paneb koer pihta hunniku grillimist ootavad vorste, või paneb nahka telkijate toiduvarud. Mida väiksem loom, seda vähemast kogusest tavapäratust toidust piisab, et seedehäireid tekitada. Ka saab väikesemõõdulisel loomal kõht kiiremini täis.

Kui koguneb suur hulk inimesi, siis loomaomanik võib ju küll rääkida kõigile, et koerale ei tohi laua pealt mingeid palasid jagada, aga õhtu edenedes seda soovitust enamasti muidugi ignoreeritakse. Eriti kui seltskonnas on väikelapsi, siis kujunevad neist tihti loomadele toidujagamismasinad. Koertele endile meeldib samuti mängida inimestega «nõrgimat lüli» ja vaadata, kes tema niiskete tumepruunide silmade hüpnoosile kõige paremini allub. Sedasi võib juhtuda, et nii mõnigi küpsetatud kont, teravamaitseline lihatükk, marineeritud kurk,  avokaadolõik või praetud sibularõngas satub koerale hambusse ja saab tänulikult söödud. Mõnele pidulisele võib õhtu edenedes tunduda hea mõte valada koerale õlut.  Õlu, eriti käsitööõlu on väga humalane ja koerale mürgine - põhjustab hingamisorganite ja vereringe ärritusseisundit, palavikku, krampe ja halvimal juhul võib olla isegi surmav.

Kui söögikraami on palju ja säilitamistingimused napid, siis kipub toit riknema. Hapuks läinud kartulisalatit, roiskuma hakanud kala või liha, hallitanud saia ei tohi mitte mingil juhul anda lemmikloomale – kassid enamasti keelduvad ise kehvaks läinud toidust, aga koerad söövad ka halvaks läinud jäägid aplalt ära ning seejärel on neil väga paha olla. Maakohtades leidub ka roiskunud veega lompe, millest loomal ei tohiks lasta juua.

Rasvased lihaserved, mille inimesed ära põlgavad ja sularasv, ei peaks samuti sattuma lemmiklooma kaussi – rasva söömine tekitab temalgi rasvumist, suuremas koguses tarbides isegi pankreatiiti.

Kuidas toimida, et need pühad tuleksid ka lemmikloomadele vahvad?

Lemmiklooma on nagu väike laps, kelle eest tuleb hoolt kanda ja mitte võimaldada ohtlike olukordade teket. Õpi hindama riske ja märkama, mis võib lähiümbruses lemmikut ohustada. Ainuke võimalus on loomaomanikul hoida lemmik enda juurdes ja kontrolli all. Kui järelvalve pole võimalik, tuleks viia lemmik kindlasse kohta ära, puhkama.

Autosse ärge oma looma sooja ilmaga küll kinni pange. Sellest on palju räägitud, aga ikka eksivad inimesed selle vastu. Autos tõuseb temperatuur kiiresti, eriti päikese käes, ja väikene õhutuspilu allalastud akna vahel ei ole piisav. Lemmikloom, aga ka laps, võib üle kuumeneda minutite jooksul ja tekib eluohtlik seisund – loomal on inimesest erinev termoregulatsioon ja nad kuumenevad inimesega võrreldes kiiremini üle. Samal põhjusel ei ole ka kasvuhoone sobilik koht, kuhu lemmikloom sulgeda – maakodus olles võib selline huvitav mõte kellegi tekkida.

Hoidke pühade ajal pidulaual ja toiduvarudel silm peal, et lemmikloomad ei pääseks midagi näppama. Ärge jätke ripakile ravimeid ja kodukeemia pudeleid. Mõni noor koer võib arvata, et grilli süütevedeliku pudel on lahe mänguasi ning tekitab endale jubeda mürgistuse.

Mis ei sobi lemmikule – alkohol, šokolaad, vürtsikad kastmed, maitsestatud liha ja šašlõkk, mitte mingisugused küpsetatud grill liha kondid, toored kondid, viinamarjad ja rosinad, avokaado, pähklid, sibul, luuviljalised koos kividega (murelid, aprikoosid, virsikud, ploomid…), punased sõstrad, toored ja rohelised kartulid, sool, suhkrused maiused ja suhku asendajad.

Kui aga tahate midagi maitsvat lemmikloomale jagada, siis võib ju lemmikloomapoest soetada naturaalseid maiuseid, millega sabaga sõpra premeerida. Ka võib lemmikule anda: melonit ja arbuusi (ilma seemneteta), kurki, porgandit, suvekõrvitsat, keedetud kartulit, õuna, pirni, banaani. Keedetud riisi ja pastat ning köögiviljasuppi tohib ka pakkuda, kui need pole vürtsidega maitsestatud.

Parim esmaabi on ennetamine

Pühade aegu sõidetakse kodust ära ja enamik veterinaarkliinikuid on suletud. Lemmikloomanikul soovitaks salvestada oma mobiili mällu loomakliiniku hädaabinumbri või oma veterinaari kontakti. Osad olukorrad vajadad kohest tegutsemist, sest võivad kiiresti muutuda eluohtlikuks. Kuumarabandus on üks neist, samuti mürgistus, terava eseme allaneelamine või võõrkeha sattumine hingamisteedesse.

Kui vaatamata kõigele on õnnetus juhtunud, ja abi pole lähikonnast võtta, siis on hea teada põhilisi esmaabivõtteid, et oma lemmiklooma aidata. Mõistlik on soetada loomade esmaabikott ja hoida seei käepärast.

Oksendamine ja kõhulahtisus tekitavad vedelikukadu, mis on eriti ohtlik noortele ja eakatele lemmikutele – esimesel võimalusel tuleks külastada veterinaarkliinikut, sest oksendamist pärrsivad ravimid ja vedelikuteraapia võivad olla hädavajalikud.

Ülekuumenenud loom on vaja viia kiiresti jahedasse, anda palju juua, niisutada suud ja kõhualust jaheda veega, võimalusel panna jääkott turjale või kõhu piirkonda.

Kui südame töö ja hingamine seiskuvad, tuleb valmis olla elustamiseks.

Kui hingamisteedesse on sattunud võrkeha ja loom on lämbumas: tõsta looma tagajalad üles, pea suunatud alla; suru loom vastu oma kõhtu ja vajuta jõuliselt kahe käega rinnakorvi alla kõhule, suunaga alt üles, sedasi mitu korda. Kael peab olema sirutatud, 3-4 lööki seljale abaluude vahele.

Mürgituse korral loputage koera suu ja mürgiga kokkupuutunud kehaosad veega. Vahetult pärast mürgi sisse söömist tuleb esile kutsuda oksendamine: manustage loomale 3%-list vesinikperoksiidi lahust, 0,5-1 tl kilogrammi keakaalu kohta. Hiljem ei ole oksendama ajamisest enam abi. Söetablette tuleks sisse sööta 1-2g/kg kohta, näiteks 20 kg kaaluvale koerale peaks andma 100 söetabletti. Oluline on tuvastada, mida lemmik sisse sõi.

Kui kardad, et sinu lemmikloom on pühade ajal midagi keelatut tarbinud, pea nõu loomaartiga.

Mürgistusteabekeskuse infotelefon 16662

PetCity Loomakliiniku valvetelefon 6240 444

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles