Tormituul jättis eestlaste südamed võitnud kotkapesast alles vaid riismed (3)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesast on alles vaid riismed.
Pesast on alles vaid riismed. Foto: Pesakaamera kuvatõmmis

Nädalavahetusel räsis kogu Eestit tugev tuul. Oma osa sai ka merikotkaste pesa, mida paljud eestlased ja välismaalasedki armastavad veebikaamerast vaadata.

Kui algselt oli kahtlus, et parempoolne osa pesast vajus alla koos kotkapojaga, siis peagi oli kaameranurgas ka kolmanda poja peanuppu näha. Ehkki nüüdseks on pesast järel vaid riismed, on napilt lennuvõimelised linnud karmile katsumusele seni vastu pidanud.

Kotkaklubi liige Urmas Sellis ütles Postimehele, et pesa lagunemine linnupoegadele suurt ohtu ei kujuta. «Nad on juba päris osavad ja saavad isegi okste peal hakkama,» rääkis ta. 

Kotkaklubi ei näe põhjust ka poegadele pesa uuesti üles ehitada. Esiteks, nad ei näe lindudele ohtu ning lisaks on kaamerate eesmärk näha linde nende tavalises keskkonnas. Inimese sekkumine tähendaks aga vastupidist.

Õnneks ei pea kotkapojad enam pikalt kõigest mõne oksa peal hakkama saama, sest merikotka pojad lendavad tavaliselt pesast välja juuli alguses. «Tegelikult on nii, et vanalinnud söödavad neid võib-olla isegi liiga hästi ja nii on lindude kehakaal väga kõrge. Seetõttu ei ole neil väga huvi lennata,» rääkis Sellis.

Selleks, et hea eluga harjunud noored linnud siiski pesast välja lendaksid, hakkavad vanalinnud neid vahel ka näljutama.

Merikotkaste Uku ja Anna pesas koorus esimene poeg 13. aprillil. Mõne nädala jooksul nägid ilmavalgust veel teine ja kolmaski kotkatibu. Nüüdseks on kotkapojad foorumis endale nimedeks saanud Nord, Rahu ja Taibu.

Merikotka pesakaamera on paigaldatud Lääne-Eestis asuva pesa juurde, mis on naabriks varem jälgitud Linda ja Sulevi pesale.

Kuidas linnupojad varisenud pesas hakkama saavad, näeb nende pesakaamerast

Selline oli kotkapesa veel maikuu lõpus.
Selline oli kotkapesa veel maikuu lõpus. Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles