Tasub teada: kuidas koera kuumal suvepäeval jahutada

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koera jahutamine.
Koera jahutamine. Foto: Timothy Clary/AFP/Scanpix

Kuumal suvepäeval tasub teada, kuidas oma lemmiku eest hoolitseda, sest kuumarabanduse võivad saada ka pere neljakäpalised.

Enim vaatavad loomaomanikud jahutusmattide ja jahutusvestide poole. Petmarketi müügijuhi Stella Leemeti sõnul tuleb matt asetada koera alla, sest seal on kõige õhem karv ning nagu inimeselgi, jäävad kõige suuremad arterid kaenla alla ja kubeme piirkonda.

«Tihtipeale visatakse lihtsalt külm rätik koerale peale, kuid sellel ei ole nii suurt mõtet, sest kõige kiiremini saab koera jahutada läbi piirkondade, kus on võimalikult suured veresooned võimalikult naha lähedal,» selgitab Leemet. «Matt sobib neile, kellel läheb kodus hästi palavaks, siis koerad käivad ühest toanurgast teise ja püüavad põrandal jahedamat kohta leida,» lisab ta. Matt tuleb kasuks ka näitustel või autoga reisides.

Teise variandina võib kaaluda jahutusvesti soetamist. Jahutusvest tehakse enne koerale selga panemist külma veega märjaks. «See hoiab külma vett enda sees päris pikka aega, kuumal suvepäeval jahutab vest koera mitu tundi,» sõnab Leemet, kes soovitab vesti liikuva eluviisiga inimestele, kellele meeldib lemmikuga suvel matkamas käia.

Peale vesti ja mati leidub teisigi võimalusi. «Mina olen poest ostnud külmutatud kalafileed. Panen selle sügavkülma ja kui on väga kuum suvepäev, siis on see koerale mahlapulga eest,» annab Leemet nõu.

Kiireks koduseks jahutuseks on froteerätik, mis käib samuti koerale alla või ümber pea. Kellel kodus hoov, saab koera märjaks teha ja veega jahutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles