Elevant Medi surmast möödus kolm aastat

, MTÜ Loomus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokeeriv video: Elevant Medi viimased hingetõmbed Narva jões
Šokeeriv video: Elevant Medi viimased hingetõmbed Narva jões Foto: «Reporter» / Kanal 2

48-aastane elevant Medi toodi 2013. aasta suvel Eestisse esinema tema kõrgest east ja osalisest halvatusest sõltumata. Kurva saatusega leebe elevant suri peale tema viimast etendust 2013. aasta 7. juuni pärastlõunal Narvas.

Elevant Medi (saksa päraselt Mädi) sündis Elephant Encyclopedia kohaselt vabas looduses 1965. aastal.

Koos 8 teise aasia elevandiga toodi Medi Saksamaale tsirkusesse Cal Althoff 1973. aastal. 1991. aastal viidi Medi koos oma parima sõbra, elevant Henriettaga Saksamaa tsirkusesse Mustang.

Henrietta suri 2007. aastal ja Medi jäi üksi. Kuna elevandid ei tohi üksilduses elada (nad on samasugused sotsiaalsed olendid nagu inimesed ja seetõttu peetakse Saksamaal elevandi üksikuna hoidmist looma julmaks kohtlemiseks), siis pidi Medi Saksamaa valitsuse nõudmisel minema uude tsirkusesse, kus on teisigi elevante.

Novembris 2012 läks Medi Andreas Quaiseri juurde, kelle valduses oli teine üksik elevant nimega Baby. Talvel aga läks Quaiser Babyga turneele ja Medi pidi jälle üksi jääma. Põhjus, miks Quaiser ei võtnud ka Medit turneele, oli ilmselt Medi põdur tervis. Ühel hetkel aga sattuski Medi Rene Renzi kätte, kes tõi ta Eestisse turneele, mis jäi paraku väikese Medi jaoks viimaseks peatuspaigaks.

Vabas looduses 1965. aastal sündinud elevant Medi toodi 2013. aasta suvel Eestisse esinema tema kõrgest east ja osalisest halvatusest sõltumata. Elevandi heaolu pärast muretsesid paljud. Hoolimata mitmetest rahvusvaheliste ja kohalike loomakaitseorganisatsioonide ning ekspertide teadetest ja murekirjadest ei andnud Eesti ametkonnad elevandile võimalust pääseda tema jaoks väljavalitud loomaparki Saksamaal. Kurva saatusega leebe elevant suri peale tema viimast etendust 2013. aasta 7. juuni pärastlõunal Narvas.

Tema surma põhjus on siiani selgusetu. Elevant on maetud Narva lähistele.

Medi traagiline juhtum käivitas Eesti avalikkuses debati loomatsirkuste vajalikkuse ja eetilisuse üle. Medi juhtumit kajastas laialdaselt ka välismeedia (Daily Mail, Huffington Post, Saksamaa ja Soome kanalid). Tänu Medi traagilisele lahkumisele ja 12 000 inimese allkirjale loomatsirkuste peatamiseks Eestis alustas toonane Põllumajandusministeerium muudatuste sisseviimist loomakaitseseadusesse. Tänaseks on oma nime muutnud ministeerium ehk Maaeluministeerium teada andnud, et töötab jätkuvalt sama seaduseelnõu kallal.

14. ja 15. juunil külastab Eestit Venemaa tsirkus, mis toob endaga kaasa üle 40 looma, muuhulgas 15 lõvi ja tiigrit. Et sellise meelelahutuse tulekut Eestisse peatada, kutsuvad loomakaitseorganisatsioonid üles saatma kirju Maaeluministeeriumile, Veterinaar- ja Toiduametile ning osalema meeleavalduses.

Oma palve takistada loomi kasutavate tsirkuste tulekut Eestisse ja kiirendada keelustava seaduseelnõu valmimist saab edastada leheküljelt www.loomadetatsirkus.ee

Meeleavaldus, milles on lubanud osaleda kõik Eesti suuremad loomakaitseorganisatsioonid toimub 14. juunil kell 17.00 Tallinnas, Tondiraba jäähalli ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles