Lemmikloom võib kuumarabanduse saada vaid mõne minutiga

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänavu jõudsid kuumad suveilmad kohale tavapärasest varem ning ilmateenistuse prognooside kohaselt peaks lähipäevadel ja -nädalatel temperatuur tõusma veelgi. Eestimaa loomakaitse liidu ja loomade kiirabikliiniku spetsialistid tuletavad loomaomanikele meelde, et suvekuumus mõjub ka nende lemmikute tervisele laastavalt.

Loomade Kiirabikliiniku loomaarst Valdeko Paavel sõnas: «Aknast alla kukkunud või tuulutusasendisse jäetud akende vahele kinni kiilunud ja end raskelt vigastanud kassid kuuluvad suvisel ajal kahjuks iga loomaarsti patsientide hulka. Ka kukuvad kassid sageli akendest ja rõdult alla ning saavad eluohtlikke vigastusi. Kahetsusväärselt palju olen puutunud oma töös kokku kuumarabanduse saanud koertega.»

«Kuudis elavatel koertel peab olema kõrvetava päikese eest varjumisvõimalus. Ka autosse ei tohiks omi koeri ja kasse jätta, sest isegi praokile jäetud akendega tõuseb temperatuur seal väga lühikese ajaga liiga kõrgeks ning sellega mittearvestamine lõpeb pahatihti fataalsete tagajärgedega,» nentis Eestimaa loomakaitse liidu juhatuse esimees Heiki Valner, lisades, et lemmikloomi ei tasuks ka randa kaasa võtta, sest kiirgav päike ja kuum rannaliiv on nüüd küll viimased asjad, mida koerad naudiksid.

Kuumarabandus on olukord, mis tekib keha liigsest kuumenemisest ning vedelikupuudusest. Selle vältimiseks tuleb lemmikule tagada piisavas koguses värsket joogivett ja varjumisvõimalus. Tugev treening ja pikad matkad on koertele palava ilmaga äärmiselt ohtlikud. Ketikoertele tuleb anda võimalus varjuda päikese eest ka mujale kui kuuti, sest kuudis valitsev temperatuur võib samuti tõusta eluohtlikult kõrgele tasemele. 

Kuumarabanduse tunnusteks on: loom on väga apaatne ja loid, tasakaaluhäired, hingeldus, värinad, hiljem võib kaotada teadvuse ning krambitada. Kui te kahtlustate, et teie lemmik on saanud rabanduse, siis viige ta jahedasse kohta, kastke jaheda vee või niiske rätikuga, teadvuse kaotuse korral vabastage hingamisteed ning proovige saada loomaga kontakti. Kindlasti helistage kiiresti loomaarstile, kes annab edasiseks juba täpsemad juhised.

Kuumarabandus võib tekkida kõikidel loomadel, kuid eriti suures ohus on need, kellel esineb südame- või hingamisteedeprobleeme ja ülekaalulisust. Riskigruppi kuuluvad näiteks ka sellised lühininalised tõud nagu buldog, mops, Pärsia kass jt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles