Kassi külge paigaldatud GPS-seadme salvestised vapustasid omanikku

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PETER NICHOLLS/REUTERS

Suurbritannias kinnitati paari kassi külge GPS-seadmed, et jälgida, kus kassid õues olles liiguvad. Tulemused valmistasid kassiomanikele tõeliselt suure üllatuse.

Peter Evans selgitas, et selle ettevõtmise eesmärgiks oli näidata inimestele, kui kaugele võivad lemmikloomad kodust minna. «Kui rääkida näiteks kassiomanikega, siis nad tavaliselt arvavad, et kass magab päevad läbi ega lähe kodust kaugele,» sõnas Evans uudistekanalile ABC antud intervjuus. «Aga me oleme kursis näiteks Lõuna-Austraalia ülikoolis tehtud uuringutega ja teame, et see pole tõsi.»

30 kohalikku loomaomanikku tundsid programmi vastu huvi, kuid lõpuks kinnitati GPS-seade vaid 13 kassi külge, sest ülejäänud polnud lihtsalt nõus seadmega ringi käima.

Evans sõnas, et iga kass kandis seadet kuni kümme päeva ja lõpuks õnnestus neil kokku koguda enam kui 100 erinevat trajektoori. GPS-seade salvestas kasside jalutuskäigud, mis seejärel kanti linnakaardile, et omanikud näeksid, kus nende kiisud käivad. 

Evansi hinnangul olid tulemused väga huvitavad. «Kui vaadata neid trajektoore, siis on üllatav, kui palju kõnnivad kassid tegelikult mööda tänavaid,» leidis ta. «Mõned kassid käivad üsna kodu lähedal, kuid näiteks üks kass kõndis kodust lausa kolme kilomeetri kaugusele.»

Ühe kassi jalutusteekond (foto: Central Tablelands Local Land Services)
Ühe kassi jalutusteekond (foto: Central Tablelands Local Land Services) Foto: Central Tablelands Local Land Services (LLS)

Kassiomanik oli šokeeritud

Stephen Barnesil on seitse kassi: Semi, Squid, Shoebert, Good Mother, Suri, Wally ja Willie. Kahele neist kinnitati GPS-seade. 

Barnes ütles enne programmi algust, et ta ei usu, et kassid väga kaugele läheksid. «Ma arvasin, et Semi on üsna kodu lähedal, minu või naabrite aias,» ütles Barnes. «Squidi osas polnud ma nii kindel, sest ta on alati olnud uitaja, kuid ma olen näinud teda paari maja kaugusel.» Barnes oli tõeliselt šokeeritud sellest, kui kaugele tema kiisud tegelikult läksid.

Semi armastas käia metsas ja liikus kodust üsna kaugele, Squid eelistas jalutada linnas ning käis näiteks kohaliku kooli juures ja isegi linna peamagistraalil. Barnes sõnas, et see pani teda mõtlema, mida need kassid linna peal tegelikult teevad. «Kas na otsivad süüa? See võib küll nii olla, sest Squid kaalub umbes 8,5 kilogrammi ja loomaarsti sõnul on seda liiga palju,» rääkis eakas mees.

Pärast seda, kui Stephen Barnes sai aimu, kus tema kiisud liiguvad, otsustas ta piirata kasside õuesoleku aega. Nüüd toob mees kassid õhtusöögi ajaks tuppa ja kui kiisud ei käitu just eriti meeleheitlikult, siis ta neid rohkem õue ei luba.

Mehe sõnul valmistas talle muret see, kui kaugel kassid käisid ja millised ohud neid väljas ees ootavad, eriti liikluses. Samuti on oht, et nad satuvad kokku võõraste kassidega ja võivad mõne haiguse üles korjata.

Barnes soetas endale isikliku GPS-seadme, mille abil ta saab oma kasside liikumist jälgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles