Miks on kaelkirjakul nii pikk kael?

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased võtsid vaatluse alla kaelkirjaku DNA, et kindlaks teha, miks on maailma kõige kõrgemal loomal niivõrd pikk kael.

Kaelkirjaku kaela pikkus on umbes kaks meetrit ja kuna veri peab jõudma südamest ajurakkudeni, peab kaelkirjaku süda üsna kiiresti töötama ja ka tema vererõhk peaks olema kõrgem kui teistel imetajatel. Selle looma ainulaadne kehaehitus on juba ammustest aegadest teadlastele palju huvi pakkunud, kirjutab Business Insider.

Okaapi (Picture Alliance)
Okaapi (Picture Alliance) Foto: Frans Lanting/picture alliance / Frans Lanting

Nüüd otsustasid teadlased võrrelda kaelkirjaku genoomi tema lähima sugulase okaapi genoomiga. Teadlased leidsid muudatused, mis on aset leidnud neis vähestes geenides, mis vastutavad kehakuju reguleerimise ja vereringe eest.

See avastus tõestas, et kaela pikemaks venimine ja südametöö võimsamaks muutumine on toimunud paralleelselt ning seda on juhtinud tegelikult üsna väikesed muutused geenides. Ent küsimus, miks on sel loomal siiski niivõrd pikk kael, jäi konkreetse vastuseta. 

Viimaste aastakümnete jooksul on välja pakutud mitmeid võimalikke vastuseid. Näiteks võis kael üha pikemaks venida seetõttu, et kaelkirjak saaks järjest kõrgemalt toitu haarata. Erinevalt pikakaelalistest lindudest, kel on selgroolülisid rohkem kui teistel lindudel, ei ole kaelkirjakute puhul seda täheldatud. Neil on sama arv selgroolülisid kui ülejäänud imetajatel, lihtsalt kaelkirjaku selgroolülid on palju pikemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles