Politsei paneb südamele: soojade ilmadega laste ja lemmikloomade autosse jätmine on ohtlik

Kerttu-Kadi Vanamb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autosse jäetud koer.
Autosse jäetud koer. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Täna aitasid politseinikud Pärnus koera, kes oli palava päikese käes parkivasse sõidukisse omanikku ootama jäetud.

Igal aastal aitab politsei soojade ilmade saabudes lapsi ja koduloomi, kes on jäetud eluohtlikkusse olukorda autodes, mis pargivad otsese päikesevalguse käes. Täna hommikul kella poole 12 paiku anti hädaabinumbrile teada kehvas seisus koerast Pärnu kesklinnas, kelle omanik oli jätnud järelevalveta sõidukisse. Politseinikud sõitsid infot kontrollima ja ühe parkiva sõiduki tagaistmelt vaatas neile vastu nukra olemisega neljajalgne. Kohe prooviti ühendust saada sõiduki omanikuga, kuid ükski telefoninumber ei vastanud. Nii ei jäänudki politseinikel muud üle, kui otsida alternatiivne lahendus koera abistamiseks. Mõnevõrra üllatuslikult selgus, et sõiduki uksed olid jäetud lukustamata ja nii õnnestus politseinikel juba kuumenema hakanud autosse hädavajalikku värsket õhku lasta.

Auto juurde jõudis omanik tagasi umbes 40 minutit hiljem ja enda sõnul arvas ta, et toonitud tagaklaasidega sõidukis loomal palav ei hakka. Auto uste lukustamata jätmise põhjenduseks oli ta öelnud, et läks kõigest pooleks tunniks poodi.

Pärnu politseijaoskonna patrulli- ja liiklusjärelevalve talituse juhi Sander Peremehe sõnul on väide hetkelisest eemalolekust levinud vabandus, millega politseinikud tihtipeale kokku puutuvad, kui järjekordse kaubanduskeskuse parklas on kuumas autos nuttev laps või palavusest uimaseks muutunud lemmikloom. Mõned aastad tagasi jättis sõiduki omanik Pärnus tööle oma auto, et pakkuda sinna jäetud koerale vajalikku jahedust. Soodsa momendi kasutasid ära vargad, kes lahkusid koos sõiduki ja koeraga.

«Usk sellesse, et toonitud klaas päästab koera ülekuumenemisest, on täiesti ebaloogiline. Lisaks peab sõiduki juurest lahkudes kindlasti alati lukustama uksed. Parkimiskella järgi on võimalik tuvastada, millal sõiduk pargiti. Kui seda on tehtud äsja ja uksedki jäänud lukustamata, on sinna jäetud asjad varastele kerge saak. Kindlasti ei tasu jätta sõidukisse väärtuslikke esemeid,» ütles Peremees.

Eksperdid ütlevad, et imikule võib palava ilmaga kuumenenud autosalongis viibimine muutuda ohtlikuks juba veerand tunni jooksul. Seega pigem tuleb vältida olukordi, kus lapsed palavasse autosse jäetakse. Kuigi on levinud teadmine, et näiteks koerad taluvad kuumust inimestest paremini, ei vasta see tõele. Koera kehatemperatuuri paari kraadiline tõus võib muutuda talle kiiresti eluohtlikuks.

Nähes, et lapse või lemmiklooma tervis on ohus ja sõiduki omanikku läheduses pole, tuleks sellest viivitamatult teada anda hädaabinumbrile 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles